Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 15:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ράλι για ομόλογα, μετοχές με φόντο τη συμφωνία για τον αντίπαλο του Ερντογάν

Τουρκία: Ράλι για ομόλογα, μετοχές με φόντο τη συμφωνία για τον αντίπαλο του Ερντογάν

Ράλι σημειώνουν οι μετοχές, τα ομόλογα και τα credit default swaps της Τουρκίας, έπειτα από τα δημοσιεύματα που θέλουν τη διαφωνία μέσα στους κόλπους της αντιπολίτευσης να ξεπερνιέται, με την επιλογή των δύο δημοφιλών δημάρχων της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης για τον ρόλο των αντιπροέδρων.

Το δεξιό Καλό Κόμμα της Τουρκίας, της Μεράλ Ακσενέρ, πρότεινε οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι εάν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση του κόμματος από τη συμμαχία των «έξι» της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου θα μπορούσαν να γίνουν αντιπρόεδροι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διαφωνία σχετικά με τον υποψήφιο πρόεδρο υπονόμευε μία σπάνια ευκαιρία για την απομάκρυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία.

Κατόπιν τούτων, τα δολαριακά ομόλογα της Τουρκίας λήξης Μαΐου του 2047, ενισχύονται κατά 70 σεντς, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνες, με τις αποδόσεις τους να πέφτουν κάτω από το 9%.

Και άλλα ομόλογα ενισχύονται, ενώ το κόστος ασφάλισης των τουρκικών ομολόγων έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας στα επόμενα πέντε χρόνια, στην αγορά των CDS, έπεσε στα χαμηλά ενός μήνα.

Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 ενισχύεται κατά 3,1%, με τις τράπεζες να σημειώνουν άνοδο 8,2%.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στις αγορές που να θέλει να δει τον Ερντογάν να κυβερνά για άλλα πέντε χρόνια», λέει στο Bloomberg ο Κρίστιαν Μάτζιο, της  TD Securities. «Αλλά οι ξένοι έχουν μπει στο περιθώριο εδώ και καιρό και δεν συμβάλλουν ενεργά στις κινήσεις της αγοράς αυτό τον καιρό».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Στο 55,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός 

Τουρκία: Επιβεβαίωση Ερντογάν για εκλογές στις 14 Μαΐου

Τουρκία: 1 δισ. δολ. από το TVF για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News