Business & Finance Δευτέρα 26/12/2022, 21:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πολύ μεγαλύτερο είναι τελικά το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Πολύ μεγαλύτερο είναι τελικά το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία αύξησε τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα σχεδόν κατά το ένα τρίτο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αναθεώρηση αποδόθηκε στις εργασίες αξιολόγησης σε ένα γνωστό κοίτασμα αλλά και την ανακάλυψη ενός νέου.

Η Τουρκία τώρα προβλέπει ότι τα offshore κοιτάσματά της περιέχουν περίπου 710 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δίνει μια σημαντική ώθηση στη χώρα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, μέσω των οποίων καλύπτει σχεδόν το σύνολο της εγχώριας κατανάλωσης.

Η αύξηση στις εκτιμήσεις προέρχεται κυρίως από το κοίτασμα Sakarya όπου τα αποθέματα εκτιμώνται τώρα στα 652 δισ. κυβικά μέτρα, από 540 δισ. κυβικά μέτρα προηγουμένως, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η αναθεώρηση ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης από μια διεθνή εταιρεία ενέργειας, είπε ο Ερντογάν χωρίς να την κατονομάσει.

Επιπλέον 58 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βρέθηκαν σε άλλο offshore κοίτασμα εκεί κοντά.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αναθεώρηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει τις εκλογές σε έξι μήνες. Παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης αυξήθηκαν στα ύψη τον περασμένο χρόνο, εν μέρει λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν 25 ετών, πάνω από το 84%, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Το κοίτασμα Sakarya θα αρχίσει να τροφοδοτεί αέριο στο τουρκικό δίκτυο από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Πριν από την τελευταία αναθεώρηση των εκτιμήσεων, οι αξιωματούχοι προέβλεπαν ότι οι ανακαλύψεις της Μαύρης Θάλασσας θα κάλυπταν περίπου το ένα τρίτο των εγχώριων αναγκών της Τουρκίας, όταν το κοίτασμα φτάσει στη μέγιστη παραγωγή.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης, η Τουρκία προέβλεπε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινούσε το 2023, με ετήσιο ρυθμό περίπου 3,5 δισ. κυβικών μέτρων. Ο στόχος είναι να αυξηθεί σε περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως μέσα σε τέσσερα χρόνια από την πρώτη παραγωγή, δηλαδή περίπου στο ένα τέταρτο της τρέχουσας παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News