Business & Finance Πέμπτη 18/08/2022, 14:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Τουρκία: Κίνηση – έκπληξη με μείωση των επιτοκίων παρά το πληθωριστικό ράλι

Σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε σε υψηλό 24 ετών και την πτώση της λίρας κοντά σε ιστορικό χαμηλό. Το νόμισμα αντέδρασε με πτώση.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 13%, αφότου το είχε διατηρήσει σταθερό στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg δεν περίμεναν μεταβολή του επιτοκίου.

«Είναι σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση, σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και κλιμάκωσης του γεωπολιτικού κινδύνου», ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Η ξαφνική μείωση των επιτοκίων, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, μαρτυρά την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να ακολουθήσουν την υπόσχεση που είχε κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, σημειώνει το Bloomberg. Και έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2022 κατά σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 85% αυτό το φθινόπωρο, πριν κλείσει το έτος κοντά στο 60%, δηλαδή 12 φορές πάνω από τον στόχο της. Και αποδίδει την εκτίναξη του πληθωρισμού στο παγκόσμιο ράλι των τιμών των εμπορευμάτων, που προκλήθηκε εν μέρει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν θέλει να τονώσει την ανάπτυξη εστιάζοντας στις εξαγωγές και την απασχόληση, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «νέο οικονομικό μοντέλο». Για αυτό και απαντά στην αύξηση του πληθωρισμού με μειώσεις επιτοκίων, αντί για αυξήσεις που υπαγορεύει η οικονομική ορθοδοξία. Όμως η κρίση ακρίβειας απειλεί την εκλογική του δημοτικότητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Fitch: Υποβάθμισε την Τουρκία ακόμα πιο χαμηλά στο junk

Και δύο αυγά Τουρκίας: Ο Ερντογάν βρήκε ποιος φταίει για τον πληθωρισμό του 80% 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News