Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 14:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ερντογάν στηρίζει την κεντρική τραπεζίτη – Οι καταγγελίες για τον πατέρα της

Ο Ερντογάν στηρίζει την κεντρική τραπεζίτη – Οι καταγγελίες για τον πατέρα της

Σε μια σαφή επίδειξη στήριξης προς τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις κατηγορίες ότι ο πατέρας της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας.

«Ξεκινούν εκστρατείες με εκπληκτικά κουτσομπολιά που θα διαταράξουν το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας της οικονομίας μας, το οποίο πετύχαμε με μεγάλη δυσκολία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι θα αγνοήσει τις «εκστρατείες», χωρίς να διευκρινίσει ποιος τις υποκινεί ή τον στόχο τους.

Οι καταγγελίες

Τα σχόλια εκλήφθησαν ως δήλωση υποστήριξης προς τη διοικητή της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan, μετά από δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης. 

Συγκεκριμένα, μια πρώην υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της διοικητού Hafize Gaye Erkan έπαιξε άμεσο ρόλο στην απόλυσή της και δήλωσε ότι και άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν επίσης στοχοποιηθεί. Η Busra Bozkurt δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Sozcu με μεγάλη κυκλοφορία ότι εμμένει στην επίσημη καταγγελία της προς την τουρκική προεδρία, στην οποία υποστήριξε ότι ο πατέρας της διοικητού, Erol Erkan, είχε ζητήσει την απόλυσή της. 

Ο Erkan, ο οποίος δεν έχει επίσημο ρόλο στην κεντρική τράπεζα, φέρεται -σύμφωνα με τις καταγγελίες της Bozkurt- να προσπάθησε επίσης να επιτύχει την απόλυση άλλων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, του δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες, ενώ στις εντολές του «κανείς δεν τολμά να αντιταχθεί». Η Erkan αρνείται τους ισχυρισμούς και προανήγγειλε την προσφυγή της στη δικαιοσύνη.

Στήριξη στη νέα νομισματική πολιτική

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν κηρύσσει το τέλος της υπόθεσης, κάτι που υποδηλώνει ότι η ορθόδοξη νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί», δήλωσε στο Χ ο βετεράνος αναλυτής της τουρκικής οικονομίας, Tim Ash, της RBC Bluebay Asset Management.

Η Τουρκία αλλάξει πέντε διοικητές της κεντρικής τράπεζας σε ισάριθμα χρόνια, καθώς ο Ερντογάν έχει αυξήσει τον έλεγχό του στη νομισματική αρχή. Ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διορίζει ή να απομακρύνει τον διοικητή και τους αναπληρωτές τους ανά πάσα στιγμή.

Η Erkan διορίστηκε τον Ιούνιο μετά από μακρά θητεία στις ΗΠΑ στην Goldman Sachs Group Inc. και την First Republic Bank. Υπό την ηγεσία της, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν στο 65%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κατηγορίες για νεποτισμό κατά της κεντρικής τραπεζίτη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News