Business & Finance Τετάρτη 6/09/2023, 16:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δήλωση-έκπληξη από Ερντογάν: Στηρίζει τις αυξήσεις επιτοκίων

Δήλωση-έκπληξη από Ερντογάν: Στηρίζει τις αυξήσεις επιτοκίων

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο Τούρκος πρόεδρος σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του στη νομισματική πολιτική της χώρας, λέγοντας σήμερα ότι απαιτείται σύσφιγξη για να πέσει ο πληθωρισμός.

«Θα ρίξουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό με τη στήριξη της νομισματικής σύσφιγξης», δήλωσε συγκεκριμένα σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδεικνύοντας μεταβολή από τις χρόνιες ανορθόδοξες πολιτικές που ευνοούσαν το χαμηλό κόστος δανεισμού και είχαν απομακρύνει τους επενδυτές. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν είχε αποπέμψει τρεις επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, ακριβώς διότι απέκλιναν από αυτή τη στρατηγική.

Ωστόσο, μετά τις φετινές εκλογές, η χώρα «γύρισε σελίδα», με τον Ερντογάν να ορίζει δύο πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία έφεραν νέο «αέρα» στην οικονομική σκηνή της Τουρκίας. Μετά την ανάθεση του Mehmet Simsek, πρώην αναλυτή στην Merrill Lynch, ως υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εφαρμόζει πολιτικές πιο φιλικές προς τις αγορές, η νέα «έκπληξη» ήρθε με την Hafize Gaye Erkan στα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Η έλευση της Erkan, η οποία έχει διδακτορικό από το Princeton στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τη χρηματοοικονομική μηχανική, έσπειρε εξ αρχής ελπίδες για τέλος στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και των συνεχών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος προς στήριξη της λίρας.

Πράγματι, έκτοτε η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια, με την τελευταία αύξηση κατά 750 μονάδες βάσης να ξεπερνά το προσδοκώμενο από την αγορά. Μάλιστα, η τράπεζα τόνισε ότι ο κύκλος της σύσφιγξης θα συνεχιστεί. Επίσης, στροφή στις οικονομικές πολιτικές δείχνει και η αναθεωρημένη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Η πλέον ρεαλιστική πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας, υπερδιπλάσια αυτής που έδινε ο προκάτοχος της Erkan, ανέρχεται στο 58%, το οποίο όμως σημαίνει παράλληλα πως η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να περιοριστούν οι πιέσεις στις τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ανάθεση των νέων προσώπων στην οικονομική ηγεσία, ο Ερντογάν φαινόταν μέχρι πρότινος ανένδοτος στις παλιές τακτικές του. «Ο κόσμος δεν πρέπει να νομίζει εσφαλμένα ότι ο πρόεδρος κινείται προς μία σοβαρή αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων δανεισμού. Παραμένω ίδιος», είχε δηλώσει στις 14 Ιουνίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέος αέρας στη νομισματική πολιτική – Ποια είναι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη

Στο 58,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πρόκληση για την κεντρική τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News