Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 11:00
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στο 58,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πρόκληση για την κεντρική τράπεζα

Στο 58,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία – Πρόκληση για την κεντρική τράπεζα

Στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, παίρνοντας ώθηση ιδίως από το κόστος τροφίμων και ενέργειας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός άγγιξε το 58,9% τον Αύγουστο, κάνοντας άλμα από σχεδόν 48% τον Ιούλιο. Η κλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές καταδεικνύει πως η κεντρική τράπεζα της χώρας – αν και έκανε αξιοσημείωτη στροφή στη νομισματική πολιτική μετά τις εθνικές εκλογές – έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών.

Πάντως, τους τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, με το επιτόκιο αναφοράς να ανέρχεται πλέον στο 25%. Ωστόσο, η λίρα εξακολουθεί να καταγράφει φέτος τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία και να κλιμακώνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, η λίρα κατέγραψε κάποια κέρδη λόγω της τελευταίας αύξησης επιτοκίων, η οποία ήταν μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο. Συνεπώς, ενδέχεται να αποκλιμακωθούν εν μέρει οι πιέσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ανάπτυξη άνω των προβλέψεων το β΄τρίμηνο – Στο 3,8%

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Πώς το στοίχημα των 124 δισ. δολαρίων για τη «σωτηρία» της λίρας, στοιχειώνει τώρα την Τουρκία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News