Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 12:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ανάπτυξη άνω των προβλέψεων το β΄τρίμηνο – Στο 3,8%

Τουρκία: Ανάπτυξη άνω των προβλέψεων το β΄τρίμηνο – Στο 3,8%

Η ανάπτυξη στην Τουρκία επιβραδύνθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά στο υπόλοιπο του έτους καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να θέσουν την οικονομία σε πιο βιώσιμη βάση, αυξάνοντας τα επιτόκια.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 3,9% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,1%.

Τουρκία: Ανάπτυξη άνω των προβλέψεων το β΄τρίμηνο – Στο 3,8%-1

Στην ανάπτυξη συνέβαλαν η καταναλωτική ζήτηση και οι κυβερνητικές δαπάνες λόγω των εκλογών του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι πρόδρομοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, είχαν δείξει ότι η κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή το β’ τρίμηνο χάρη στις μεγάλες προεκλογικές δαπάνες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του και πήρε εντολή να συνεχίσει την διακυβέρνησή του για τρίτη δεκαετία, έχει έκτοτε δώσει σήμα αλλαγής των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών όπως το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού κόντρα στον πληθωρισμό- τις οποίες υποστήριζε τα τελευταία χρόνια, αλλά οι οποίες έκαναν τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η νέα οικονομική ομάδα, υπό τον υπουργό Οικονομικών Mehmet Simsek και την κεντρική τραπεζίτη Hafize Gaye Erkan, προσπαθεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που κυμαίνεται περί του 50%.

«Βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη»

Μετά τα στοιχεία της Πέμπτης, ο Simsek δήλωσε ότι επιθυμεί να θέσει την ανάπτυξη σε πιο «ισορροπημένη και βιώσιμη» πορεία, μειώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ωστόσο, ο Ερντογάν ενδέχεται να τους πιέσεις να ενισχύσουν την ανάπτυξη ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, θέλει να ξανακερδίσει τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης μετά την οδυνηρή ήττα που υπέστη εκεί πριν από τέσσερα χρόνια.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου είναι ενδεικτικά των εξελίξεων που ακολουθούν: βραδύτερη ανάπτυξη που υποστηρίζεται από την εγχώρια κατανάλωση – ακόμη και όταν η υψηλή αύξηση των τιμών συμπιέζει την καταναλωτική αγοραστική δύναμη. Υποδεικνύουν επίσης έναν πιθανό κίνδυνο υψηλότερων δημοσιονομικών κινήτρων πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου – αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο από την πιο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε στο Bloombergh η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki.

Η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι η Τουρκία θα εισέλθει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Η πολιτική, τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική, είναι πλέον σημαντικά αυστηρότερη», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα.

Η αλλαγή της πολιτικής φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, προκαλώντας στη συνέχεια ράλι των τουρκικών ομολόγων και της λίρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Συζητήσεις Τουρκίας- Σαουδικής Αραβίας για την ενίσχυση του εμπορίου 

Τουρκία: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στο 25%

Κωνσταντινούπολη: Έχει περισσότερα IPOs από το Λονδίνο και το Μιλάνο  – Πώς τα κατάφερε 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News