Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 12:49
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Υπερβολικά αισιόδοξες οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας

Ο διοικητής, Sahap Kavcioglu, ανέφερε ότι προβλέπει επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 22,3% μέχρι το τέλος του 2023 και 8,8% το 2024

Τουρκία: Υπερβολικά αισιόδοξες οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας

Σε μια απρόσμενη κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν άλλαξε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος, επιμένοντας σε ένα outlook που είναι μακράν πιο αισιόδοξο από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ο διοικητής, Sahap Kavcioglu, ανέφερε ότι προβλέπει επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 22,3% μέχρι το τέλος του 2023 και 8,8% το 2024. Κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης για τον πληθωρισμό, ο Kavcioglu αναφέρθηκε στη σταθερότητα της λίρας και το φθηνότερο παγκόσμιο κόστος των εμπορευμάτων ως παράγοντες για την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών στην Τουρκία.

Ο πληθωρισμός παραμένει το τρωτό σημείο για την Τουρκία, η οποία δείχνει να αναδύεται από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ήταν επίσης ένα από τα φλέγοντα θέματα της προεκλογικής συζήτησης, την ώρα που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει την πιο σκληρή πρόκληση σε δύο δεκαετίες εξουσίας. Αν και αναγνωρίζει τις συνέπειες των υψηλών τιμών, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι οι αντισυμβατικές πολιτικές του για τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά θα καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν το καλπάζον κόστος. 

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις υποδείξεις του προέδρου, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Αύγουστο στο 8,5%, ενώ το διατήρησε αμετάβλητο τους τελευταίους δύο μήνες. «Οι πολιτικές που εφαρμόσαμε έχουν τη δύναμη να μειώσουν τον πληθωρισμό», είπε ο Kavcioglu σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Όταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να αλλάξει η προσέγγιση μετά τις εκλογές, είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις πολιτικές που καθορίστηκαν στην αρχή του έτους από την τράπεζα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 44%-45% για το υπόλοιπο του έτους, αφού άγγιξε το ετήσιο 43,7% τον Απρίλιο. Για «υπερβολικά αισιόδοξη απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητo το outlook», έκανε λόγο ο οικονομολόγος Selva Bahar Baziki, ενώ αναμένει ότι θα ανατραπούν τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσουν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Η αύξηση των τιμών εκτοξεύτηκε και ξεπέρασε το 85% στα τέλη του περασμένου έτους στην Τουρκία, η οποία δεν έχει επιτύχει τον στόχο πληθωρισμού 5% για πάνω από μια δεκαετία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από 50%

Ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού: Από πόρτα σε πόρτα για μια ψήφο στον Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News