Κόσμος Τετάρτη 3/05/2023, 08:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού: Από πόρτα σε πόρτα για μια ψήφο στον Ερντογάν

Ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού: Από πόρτα σε πόρτα για μια ψήφο στον Ερντογάν

Ανακούφιση στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ Γερμανίας προκάλεσε η επανεμφάνιση Ερντογάν στο προεκλογικό μετερίζι μετά την ασθένειά του και τις φήμες που συνόδευσαν την κατάσταση της υγείας του. Οι Τούρκοι της Γερμανίας παραδοσιακά ρίχνουν “δαγκωτό” στον Τούρκο πρόεδρο και του δίνουν ποσοστά μεγαλύτερα από ό,τι μέσα την Τουρκία. Απομένει μια εβδομάδα μέχρις ότου κλείσουν στις 9/5 οι κάλπες στη Γερμανία, αλλά τα προγνωστικά και αρκετές αντιδράσεις νέων κυρίως Τούρκων στη χώρα προκαλούν ανησυχία σε εκπροσώπους του που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να τους πείσουν τις λίγες ημέρες που απομένουν ώστε να ψηφίσουν οπωσδήποτε στα 13 επίσημα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί από τις 27/4 στη Γερμανία.

Yποσχέσεις επί υποσχέσεων

Παρά το γεγονός ότι από το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του τουρκικού Συντάγματος το 2017 απαγορεύονται προεκλογικές εμφανίσεις, 100 αξιωματούχοι και εκπρόσωποι, κυρίως από το κόμμα του Ερντογάν, φέρεται να έκαναν προεκλογικό αγώνα. Μέσω Twitter o Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε στους Τούρκους του εξωτερικού ότι η κυβέρνησή του ελάμβανε πάντα υπόψη τις ανησυχίες τους και θα συνεχίσει να το κάνει και μετά την επανεκλογή της απαριθμώντας τις προεκλογικές του υποσχέσεις προς την τουρκική διασπορά. Τι υποσχέθηκε; Την προοπτική ότι η περίοδος χρήσης ξένων κινητών τηλεφώνων στο τουρκικό δίκτυο θα παραταθεί σε 180 ημέρες.

Μέχρι τώρα τα ξένα κινητά τηλέφωνα στην Τουρκία μπλοκάρονται μετά από 120 ημέρες, εάν η συσκευή δεν έχει προηγουμένως καταχωρηθεί στις τουρκικές αρχές, για την οποία φυσικά πρέπει να καταβληθεί υψηλό τέλος κινητής τηλεφωνίας. Η εισαγωγή αυτοκινήτων από το εξωτερικό στην Τουρκία πρόκειται επίσης να διευκολυνθεί. Τα ξένα αυτοκίνητα θα μπορούν να μένουν εκτός Τουρκίας μόνο για 30 αντί για 185 ημέρες το χρόνο που είναι σήμερα χωρίς να χρειάζεται να εκτελωνιστούν και να ταξινομηθούν εκ νέου στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης ότι οι προξενικές υπηρεσίες για τους Τούρκους στο εξωτερικό θα βελτιωθούν με την αύξηση του αριθμού του προσωπικού. Επιπλέον, η Τουρκία θα προσκαλεί κάθε χρόνο δέκα χιλιάδες νέους Τούρκους από το εξωτερικό, σύμφωνα με ένα δικό του σχέδιο. Επίσης θα βελτιώσει την εκπροσώπηση των ομογενών Τούρκων στο τουρκικό κοινοβούλιο, θα αναπτύξει ειδικά στεγαστικά προγράμματα γι’ αυτούς, θα εξασφαλίσει την απασχόληση στην Τουρκία όσων έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και θα διαπραγματευτεί διμερείς συμφωνίες για την αμοιβαία αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

Αλλά και η αντιπολιτευόμενη συμμαχία υπό τον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου προσπαθεί να αποκομίσει το μάξιμουμ από τη δυσαρέσκεια πολλών Τούρκων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου, την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και τη σαφή και ορατή στους Τούρκους της Γερμανίας έλλειψη στοιχειωδών ελευθεριών μιας δημοκρατικής χώρας. Έτσι, οργανώνει μεταφορές με πούλμαν σε ένα από τα 13 εγκεκριμένα εκλογικά κέντρα στη Γερμανία. Στο Ντούισμπουργκ, Κούρδοι συμπαθούντες του φιλοκουρδικού HDP έχουν μάλιστα νοικιάσει ένα κατάστημα και προσφέρουν μεταφορές από εκεί στα προξενεία του Έσσεν ή του Ντίσελντορφ, όπου μπορούν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ θέλει επίσης να τριπλασιάσει το ποσοστό του 4% που είχε λάβει στις εκλογές του 2018 στο εξωτερικό.

“Όπως η αρχηγός του κόμματός μας επισκέπτεται κάθε εκλογική περιφέρεια στην Τουρκία, έτσι κι εμείς έχουμε ταξιδέψει σε κάθε σπιθαμή της Ευρώπης”, λέει ο Ριντβάν Ουζ, υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος στο εξωτερικό. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μασίτ Καρααχμέτογλου και εκπρόσωπος της Κ.Ο. του SPD στην Ομάδα Φιλίας Γερμανίας-Τουρκίας,  παρακολουθεί με κριτική ματιά τις τουρκικές εκλογές στη Γερμανία. Ο Ερντογάν “πέτυχε αυτό που είχε θέσει ως στόχο, να διχάσει την τουρκική κοινότητα εδώ”, λέει ο Καρααχμέτογλου.

Στη Νυρεμβέργη οργή προκάλεσε προεκλογική αφίσα του προέδρου Ερντογάν παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται. Τον δείχνει χαμογελαστό και με το δεξί του χέρι στην καρδιά. Το σύνθημα: “Doğru Zaman, Doğru Adam” (την κατάλληλη στιγμή, ο κατάλληλος άνθρωπος). Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι αφίσες αναρτήθηκαν σε διάφορες συνοικίες της Νυρεμβέργης εκτός της παλιάς πόλης. Η ίδια η πόλη ανακοίνωσε ότι λόγω της προεκλογικής εκστρατείας εγκρίθηκαν μόνο 25 αφίσες στο πλαίσιο ειδικής χρήσης από τις 22 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου.

Ο Μπουράκ Καπούρ, πολιτικός επιστήμονας από το Έσσεν εμφανίστηκε εξοργισμένος. Είναι “ηθικά άκρως καταδικαστέο και αποτελεί εμπαιγμό όλων των θυμάτων του καθεστώτος Ερντογάν να βλέπουμε τώρα συνεχώς το ομοίωμά του στους δρόμους της Νυρεμβέργης”, δήλωσε ο Κοπούρ στη σημερινή Frankfurter Rundschau. Η απόφαση των αρχών ήταν “κυνική και άκρως ανόητη”. Σε νέα σημερινή ανακοίνωση η δημοτική αρχή της πόλης δήλωσε ότι  “επανεξετάζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα αυτό ενόψει των μελλοντικών εκλογών ξένων κομμάτων”.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News