Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 10:51
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστραλία: Αύξηση επιτοκίων – έκπληξη και σήμα περαιτέρω σύσφιγξης

Αυστραλία: Αύξηση επιτοκίων – έκπληξη και σήμα περαιτέρω σύσφιγξης

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ξάφνιασε τις αγορές την Τρίτη αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν για παρατεταμένη παύση. Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε την απόφασή της, αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, ενώ προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάιο, η Reserve Bank of Australia (RBA) αύξησε τα επιτόκια στο 3,85% και είπε ότι ενδέχεται να απαιτηθεί «μερική περαιτέρω σύσφιξη» για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε ένα «λογικό χρονικό πλαίσιο». Στον απόηχο της κίνησης το αυστραλιανό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,6% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Το κόστος του χρήματος βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2012, μετά από την ταχύτερη εκστρατεία σύσφιγξης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας με συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 375 μονάδες βάσης από τον Μάιο του περασμένου έτους. 

Απρόσμενη αύξηση

Οι αγορές, καθώς και η πλειονότητα των αναλυτών, είχαν στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό στο να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως είχε αποφασιστεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός είχε υποχωρήσει λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο και η RBA είχε αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρίαση πολιτικής της ότι οι συνέπειες των υψηλών επιτοκίων δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές στην οικονομία.

«Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία δεν βρίσκεται πια στο αποκορύφωμά του, αλλά στο 7% είναι ακόμα πολύ υψηλός και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να επιστρέψει στο εύρος στόχου», δήλωσε ο διοικητής της RBA, Philip Lowe. «Δεδομένης της σημασίας της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου, το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι δικαιολογείται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σήμερα», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του πρώτου τριμήνου επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα  ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά 33 ετών. Ωστόσο, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη η αύξηση της Τρίτης, εξακολουθεί να προβλέπεται να επιστρέψει στο 3% -στην κορυφή της ζώνης στόχου της RBA που βρίσκεται στο 2-3% – στα μέσα του 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδύνει στο 4,5% μέσα στον χρόνο έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 4,75%.

Οι κινήσεις Fed και ΕΚΤ

Η μάχη της Αυστραλίας ενάντια στον πληθωρισμό  καθρεφτίζει μια παγκόσμια εκστρατεία από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ανησυχούν ότι οι υψηλές τιμές θα προκαλούσαν μακροχρόνια οικονομική ζημιά εάν δεν περιοριστούν γρήγορα.

Την Τετάρτη, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΚΤ ενδέχεται να εκπλήξει με ένα αύξηση 0,5%, μια μέρα αργότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε περισσότερα:

Ώρα αποφάσεων για την ΕΚΤ: Τα δύο στοιχεία που κλειδώνουν την επόμενη κίνηση στα επιτόκια

Fed και ΕΚΤ σε σταυροδρόμι – Τα λάθη του παρελθόντος που τις στοιχειώνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News