Business & Finance Σάββατο 19/11/2022, 18:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η APEC υπόσχεται να ενισχύσει το εμπόριο

Η APEC υπόσχεται να ενισχύσει το εμπόριο

Οι ηγέτες των 21 μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) δεσμεύτηκαν το Σάββατο να ενισχύσουν το εμπόριο και να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση άλλων οικονομικών προκλήσεων, ολοκληρώνοντας την τελευταία από τις τρεις συνόδους κορυφής στην περιοχή σε μια εβδομάδα που επισκιάστηκε από έντονη γεωπολιτική αντιπαλότητα.

Στις συνόδους κορυφής συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και οι συνομιλίες συχνά διακόπτονταν από διαφωνίες για θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή οι αντιπαραθέσεις για τα στενά της Ταϊβάν και την κορεατική χερσόνησο.

Μια σύνοδος κορυφής της Νοτιοανατολικής Ασίας στην οποία συμμετείχαν η Κίνα, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε στην Καμπότζη, ενώ η ομάδα των 20 (G20) μεγάλων οικονομιών συναντήθηκε στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

Η έναρξη της συνόδου της APEC διακόπηκε την Παρασκευή, όταν η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας, συγκάλεσε έκτακτη συγκέντρωση συμμάχων στο περιθώριο για να καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να φθάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, και πρόεδρος του APEC, Prayuth Chan-ocha προσπάθησε να επαναφέρει την προσοχή στα οικονομικά ζητήματα και δήλωσε ότι ο APEC σημείωσε «σημαντική πρόοδο» συμφωνώντας σε ένα πολυετές σχέδιο εργασίας για μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου της Ασίας-Ειρηνικού (FTAAP).

Μια δήλωση των ηγετών του APEC ανέφερε ότι η ομάδα θα διατηρήσει και θα ενισχύσει περαιτέρω ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι απαιτούνται εντατικότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, η επισιτιστική ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές.

«Φέτος, γίναμε επίσης μάρτυρες του πολέμου στην Ουκρανία που επηρέασε περαιτέρω αρνητικά την παγκόσμια οικονομία», σημειώνεται στη δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο.

Κατά τη σύνοδο της G20 στην Ινδονησία, τα μέλη υιοθέτησαν ομόφωνα μια δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αναγνώρισαν επίσης ότι ορισμένες χώρες είδαν τη σύγκρουση διαφορετικά.

Οι ηγέτες του APEC επανέλαβαν τη δήλωση της G20, καθώς αναφέρθηκαν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδικάζουν την επιθετικότητα της Ρωσίας και απαιτούν την πλήρη και άνευ όρων αποχώρησή της από την Ουκρανία, αλλά σημείωσαν επίσης μια ποικιλία απόψεων.

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις. Αναγνωρίζοντας ότι το APEC δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα θέματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε.

Η Ρωσία είναι μέλος τόσο της G20 όσο και του APEC, αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μείνει μακριά από τις συνόδους κορυφής. Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελούσοφ τον εκπροσωπεί στο APEC.

Στο Σαν Φρανσίσκο η επόμενη σύνοδος

Η αμερικανική πόλη του Σαν Φρανσίσκο θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής του APEC και ο πρωθυπουργός Prayuth παρέδωσε την προεδρία στον αντιπρόεδρο Harris σε μια τελετή.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε μια απρόσκοπτη συνεργασία μαζί τους», δήλωσε, ενώ παρέδωσε στον Χάρις ένα «τσαλούμ», ένα πλεκτό καλάθι από μπαμπού που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών και δώρων στην Ταϊλάνδη.

Μία ημέρα νωρίτερα, η δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας μόλις μία ώρα πριν από την έναρξη του φόρουμ της APEC ώθησε την Χάρις να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

«Αυτή η συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας το τελευταίο διάστημα είναι μια θρασύτατη παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Χάρις.

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήρθε μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα στο Μπαλί και δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει υποχρέωση να προσπαθήσει να πείσει τη Βόρεια Κορέα να μην συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα μπορέσει να μεταπείσει την Πιονγκγιάνγκ.

Η Χάρις συναντήθηκε για λίγο με τον Σι το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι τόνισε τη σημασία «της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών μας».

Οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων έχουν τεταθεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως οι δασμοί, η Ταϊβάν, η πνευματική ιδιοκτησία, η διάβρωση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και οι διαμάχες για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Σι συμμετείχε τόσο στις συνόδους κορυφής της G20 όσο και της APEC και πραγματοποίησε πληθώρα διμερών συναντήσεων, σηματοδοτώντας την επιστροφή του ηγέτη στην κεντρική σκηνή της παγκόσμιας διπλωματίας μετά από μία μακρά περίοδο απομόνωσης της Κίνας εξαιτίας της πανδημίας.

Προειδοποιώντας για τις ψυχροπολεμικές εντάσεις σε μια περιοχή που αποτελεί επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, ο Σι δήλωσε την Πέμπτη ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δεν είναι η αυλή κανενός και δεν πρέπει να γίνει αρένα αντιπαλότητας μεγάλων δυνάμεων,

«Καμία προσπάθεια διεξαγωγής ενός νέου Ψυχρού Πολέμου δεν θα επιτραπεί ποτέ από τους λαούς ή από την εποχή μας», δήλωσε σε επιχειρηματική εκδήλωση που συνδέεται με τη σύνοδο κορυφής της APEC.

Τα μέλη της APEC, που συστάθηκε για την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης, αντιπροσωπεύουν το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 62% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το 48% του εμπορίου.

Οι ακτιβιστές επιθυμούν να δουν τους ηγέτες να ασχολούνται με θέματα όπως η επισιτιστική ανασφάλεια, ο καλπάζων πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπενθύμιση των αιτημάτων της βάσης ήρθε καθώς διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στην Ταϊλάνδη συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Παρασκευή, η οποία απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τον κεντρικό χώρο της συνόδου κορυφής στην Μπανγκόκ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Κόστος 1,4 τρισ.δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τους εμπορικούς φραγμούς

ΑPEC: Στο Σαν Φρανσίσκο η επόμενη σύνοδος το Νοέμβριο του 2023

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να συναντηθούν… ψηφιακά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News