Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 18:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτες σε cryptos: Πληρωμές εκατομμυρίων για τους πληροφοριοδότες

Απάτες σε cryptos: Πληρωμές εκατομμυρίων για τους πληροφοριοδότες

Ενθάρρυνση σε πληροφοριοδότες να μοιραστούν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους για την αγορά των κρυπτονομισμάτων έδωσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων Παραγώγων (CFTC), με φόντο την κατάρρευση του FTX Group. Η επιτροπή επεσήμανε μάλιστα ότι όσοι είχαν δώσει τέτοιου είδους πληροφορίες στο παρελθόν είχαν λάβει εκατομμύρια δολάρια για τη συμβολή τους στις έρευνες.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της CFTC, Κριστίν Τζόνσον δήλωσε χθες ότι οι πληροφοριοδότες για οποιαδήποτε υπόθεση θα διατηρήσουν καθεστώς ανωνυμίας και τόνισε πως τέτοιου είδους στοιχεία παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην επιβολή του νόμου, ιδίως δεδομένης της αδιαφάνειας στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων.

«Στο πλαίσιο του χώρου των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, η αξία του να έχεις ηχηρούς πληροφοριοδότες είναι ουσιώδης», δήλωσε η Τζόνσον στο πλαίσιο συνέντευξή της στο Bloomberg. Η ίδια προσέθεσε ότι οι απάτες στον σχετικό χώρο μπορεί να είναι «σπαρακτικές». Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις όσων συμβάλλουν στις έρευνες της CFTC, η ίδια δήλωσε ότι «τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα».

Σύμφωνα μάλιστα με τις αρχές της CFTC, οι πληροφοριοδότες ενδέχεται να δεχθούν πληρωμή αντίστοιχη με το 10-30% των χρημάτων που συγκεντρώνει η υπηρεσία από κάποια υπόθεση. Ενδεικτικά, ένας πληροφοριοδότης φέτος πήρε 200 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί από την CFTC ή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αρχές ερευνούν εάν το FTX, άλλοτε ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, κακομεταχειρίστηκαν τις επενδύσεις των πελατών. Επίσης, ερευνούν τη σχέση της εταιρείας με άλλα κομμάτια της άλλοτε τεράστιας περιουσίας του ιδρυτή της, του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, ο οποίος πριν την κατάρρευση του FTX θεωρείτο ευρέως ως παιδί – θαύμα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είμαστε σε εγρήγορση για το κλείσιμο των ρυθμιστικών κενών, τη σύσφιγξη και τη συγκέντρωση των χώρων, στους οποίους οι δράστες μπορεί να ενεργούν στο σκοτάδι», τόνισε η Τζόνσον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πολ Κρούγκμαν για τα κρυπτονομίσματα: Ήρθε το τέλος;

H Lehman Brothers του crypto: Τι σημαίνει για την αγορά η χρεοκοπία του FTX

Μετανιωμένος ή απατεώνας του crypto; Η απολογία του Sam Bankman-Fried στο Twitter

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News