Κόσμος Σάββατο 19/11/2022, 08:15
ΚΟΣΜΟΣ

ΑPEC: Στο Σαν Φρανσίσκο η επόμενη σύνοδος το Νοέμβριο του 2023

ΑPEC: Στο Σαν Φρανσίσκο η επόμενη σύνοδος το Νοέμβριο του 2023

Οι ηγέτες της περιοχής της Ασίας – Ειρηνικού θα συναντηθούν ξανά τον Νοέμβριο του 2023 στο Σαν Φρανσίσκο, ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, καθώς οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν του χρόνου την εναλλασσόμενη προεδρία του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC).

Η Χάρις δήλωσε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής του APEC θα διεξαχθεί την εβδομάδα της 12ης Νοεμβρίου 2023 στο Σαν Φρανσίσκο.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να φιλοξενήσει τη σύνοδο του APEC το 2023 από την Καλιφόρνια, μια πολιτεία γνωστή για την οικονομική της καινοτομία», δήλωσε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Η σύνοδος θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της βιωσιμότητα και της απομάκρυνσης από τον άνθρακα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, πρόσθεσε η ίδια.

«Θα προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του Αμερικανικού λαού και των κατοίκων της περιοχής του Ινδικού- Ειρηνικού», υπογράμμισε η Χάρις.

Αυτή ενδέχεται να είναι η πρώτη φορά από το 2017 που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η χώρα του οποίου είναι μέλος του APEC, θα μεταβεί στις ΗΠΑ. Εκείνη τη χρονιά ο Σι είχε συναντηθεί στη Φλόριντα με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του APEC θα συναντηθούν το 2023 στο Σιάτλ και οι υπουργοί Εμπορίου στο Ντιτρόιτ.

Τελευταία φορά που η Ουάσινγκτον φιλοξένησε τη σύνοδο του APEC ήταν το 2011 στη Χαβάη, γενέτειρα του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Διάλογος

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, επέμειναν στη σημασία του διαλόγου σήμερα έπειτα από μια σύντομη συνάντηση που είχαν στη Μπανγκόκ, όπου πραγματοποιήθηκε η φετινή σύνοδος του APEC, η Χάρις και ο Σι.

Η συνομιλία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησαν να αμβλύνουν τη διμερή ένταση, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί τη Δευτέρα.

Η Χάρις επανέλαβε το μήνυμα του Μπάιντεν, ότι δηλαδή «πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτές γραμμές επικοινωνίας προκειμένου να διαχειριζόμαστε με υπεύθυνο τρόπο τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μας».

Από την πλευρά του ο Σι συμφώνησε ότι οι δύο μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες πρέπει «να περιορίσουν τις παρανοήσεις και τα λάθη κρίσης» προκειμένου να προωθήσουν «την επιστροφή σε υγιείς και σταθερές σχέσεις».

«Ελπίζω ότι η κυρία αντιπρόεδρος θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο» σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η συνάντηση του Σι με τον Μπάιντεν, η πρώτη που είχαν από τότε που εξελέγη ο Δημοκρατικός πρόεδρος, «ήταν σημαντική» για τη συνέχιση των επαφών μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, που διαφωνούν σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ταϊβάν, το εμπόριο και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ένδειξη της αποκλιμάκωσης της διμερούς έντασης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στην Κίνα στις αρχές του 2023, στο πρώτο ταξίδι υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα από το 2018.

Οι ΗΠΑ εξάλλου ζητούν από την Κίνα να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, ένα ενδεχόμενο που ανησυχεί την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ έπειτα από μια σειρά πυραυλικών δοκιμών στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

«Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο έχει ρόλο να διαδραματίσει» σε αυτό το ζήτημα, δήλωσε χθες Παρασκευή μέλος της αντιπροσωπείας της Χάρις.

Η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Βόρεια Κορέα – της οποίας είναι ο βασικός διπλωματικός και οικονομικός εταίρος—για να ενθαρρύνει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν «να μην προχωρήσει προς την κατεύθυνση των προκλήσεων, η οποία το μόνο που κάνει είναι να αποσταθεροποιεί την περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS