Business & Finance Σάββατο 19/11/2022, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Κόστος 1,4 τρισ.δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τους εμπορικούς φραγμούς

ΔΝΤ: Κόστος 1,4 τρισ.δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τους εμπορικούς φραγμούς

Η αύξηση των εμπορικών φραγμών κατά της Κίνας και άλλων χωρών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περί τα 1,4 τρισ.δολάρια, πέρα από τις σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτό που ελπίζω να δω είναι κάποιες ανατροπές στα μπλοκαρίσματα της πολιτικής απέναντι στην Κίνα και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ο κόσμος θα χάσει 1,5% του ΑΕΠ μόνο και μόνο λόγω της διαίρεσης που μπορεί να μας χωρίσει σε δύο εμπορικά μπλοκ. Πρόκειται για 1,4 τρισ.δολάρια». 

Για την Ασία, οι δυνητικές ζημίες θα είναι διπλάσιες ή περισσότερο από 3% του ΑΕΠ, επειδή η περιοχή είναι περισσότερο ενσωματωμένη στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο περιθώριο της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) αυτή την εβδομάδα.

Ενώ αυτό θα αποτελούσε σημαντική ζημία για την παγκόσμια οικονομία, ο μεγαλύτερος παράγοντας που πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε η Γκεορκίεβα. «Ο μοναδικός πιο επιζήμιος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία είναι ο πόλεμος. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Αναφορικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο του δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ «δεν έχει ακόμη θορυβηθεί αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση». Περίπου το 25% των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε προβληματικό έδαφος, ενώ το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα βρίσκεται σε κατάσταση ή κοντά σε πρόβλημα χρέους. Η ίδια ενθάρρυνε τα έθνη που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον να δράσουν προληπτικά και να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια από το Ταμείο.  

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης: 

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Είμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού

Η νέα τάξη πραγμάτων για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο αν διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News