Κόσμος Πέμπτη 7/10/2021, 11:55
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να συναντηθούν… ψηφιακά

Μπάιντεν και Σι συμφώνησαν να συναντηθούν… ψηφιακά

Σε βαρομετρικό χαμηλό κινούνται οι σινο – αμερικανικές σχέσεις αυτή την περίοδο, αφού ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε κρύψει ποτέ, πως παρόλο που δεν ενέκρινε τις μεθόδους του προκατόχου του, είχε ουσιαστικά την ίδια στάση απέναντι στο Πεκίνο και το όραμα του Σι Τζινπίνγκ για επέκταση της πολιτικής και οικονομικής επιρροής. Μετά και την αμυντική συμφωνία AUKUS, που έχει ξεκάθαρα ως στόχο να χτίσει μία γραμμή άμυνας έναντι της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, τα αγκάθια στις διμερείς σχέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

Παρόλα αυτά ο Μπάιντεν δεν θέλει ευθεία σύγκρουση, για αυτό και θα επιχειρήσει ένα πρώτο βήμα για την έναρξη διαλόγου με τον Κινέζο ομόλογό του. Αυτό δεν θα έχει τη μορφή τετ α τετ, αλλά μίας «ψηφιακής συνάντησης», η οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με το CNBC, που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για την επικοινωνία αυτή που θα έχει ως στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. 

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, αθέμιτες πρακτικές στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, κατασκοπεία μέσω του λογισμικού των τεχνολογικών κολοσσών της, ενώ την επικρίνουν και για τα θέματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και για τη στάση της απέναντι στην Ταϊβάν. Καλά κρατεί βεβαίως και ο εμπορικός πόλεμος. Υπό τις συνθήκες αυτές πολλοί πίστευαν ότι είναι αναγκαίο οι δύο ηγέτες να βρεθούν από κοντά για να θέσουν στο τραπέζι τις διαφορές τους. Ωστόσο ο Σι δεν σχεδιάζει να έχει φυσική παρουσία σε καμία από τις επικείμενες πολυμερείς συνόδους, όπως είναι η G20, η COP26 και η APEC, επιλέγοντας τη λύση της ψηφιακής παρουσίας. 

Η πρωτοβουλία για την επικοινωνία ελήφθη σύμφωνα με το CNBC ύστερα από 6ωρη συνάντηση που είχαν στη Ζυρίχη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο Κινέζος ομόλογός του Γιανγκ Τζιεχί. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News