Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 14:05
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Υπέκυψε στον Ερντογάν – Νέο ψαλίδι στα επιτόκια

Κεντρική τράπεζα Τουρκίας: Υπέκυψε στον Ερντογάν – Νέο ψαλίδι στα επιτόκια

Τέλος στον κύκλο της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής έβαλε η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, αφότου υπέκυψε στις εκκλήσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα κατέβασε σήμερα το βασικό επιτόκιο στο 9% από 10,5%. «Το τρέχον επιτόκιο είναι ικανοποιητικό και η επιτροπή αποφάσισε να σταματήσει τον κύκλο μειώσεων που ξεκίνησε τον Αύγουστο», δήλωσε η αρμόδια επιτροπή της κεντρικής τράπεζας.

Πρόκειται για την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση κατά την οποία η κεντρική τράπεζα κατεβάζει τα επιτόκια, ενόσω φέτος σε ολόκληρο τον κόσμο οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Ερντογάν ακολουθεί αντίθετη πολιτική, θεωρώντας ότι η μείωση των επιτοκίων αποκλιμακώνει τον πληθωρισμό. Πριν από τη σημερινή απόφαση, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά 350 μονάδες βάσεις από τον Αύγουστο, παρότι ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 85%.

Η Τουρκία αναμένεται να ολοκληρώσει το έτος ως η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή τιμών στην G20, μετά την Αργεντινή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σχέδια θωράκισης της λίρας με το βλέμμα στις εκλογές

Οι «χρησμοί» για τα επιτόκια: Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

ΕΚΤ: Στο τραπέζι η επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News