Business & Finance Παρασκευή 18/08/2023, 15:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Επί τα χείρω αναθεωρείται η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Τουρκία λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, έρευνα της κεντρικής τράπεζας της χώρας δείχνει ότι οι αναλυτές αναμένουν την ταχύτερη αύξηση των τιμών εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Στη μηνιαία έκθεση της αρχής που είναι υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική, ο προσδοκώμενος πληθωρισμός για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σε 42% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002. Η λίρα αναμένεται να χάσει περισσότερο από 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά την ίδια περίοδο, τροφοδοτώντας την αύξηση των τιμών, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή.

Τα αποτελέσματα διαμορφώνονται τουλάχιστον εν μέρει από τις επίσημες εκτιμήσεις της τράπεζας, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα και τοποθετούσαν την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 58%, λόγω της πρόσφατης υποτίμησης της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 31% φέτος, ενισχύοντας τον αντίκτυπο των πρόσφατων αυξήσεων των φόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια-1

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μετά την κορύφωσή του το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αυξάνουν σταδιακά το κόστος του χρήματος. Το νέο οικονομικό επιτελείο μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο έχει αντιστρέψει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου, προκειμένου να επιβραδύνει τις τιμές καταναλωτή και να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά.

Πάντως, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα της κεντρικής τράπεζας διατήρησε τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη φέτος. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επεκταθεί κατά 3,7% το 2023, αμετάβλητο από τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να επιταχυνθεί στο 4% το επόμενο έτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη διετία

Τουρκία: Το παράθυρο αναβάθμισης της Moody’s και η ανάρτηση Simsek

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News