Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Εκτίναξη του πληθωρισμού λόγω φόρων

Ο πληθωρισμός στο λιανικό εμπόριο της Κωνσταντινούπολης σε μηνιαία βάση επιταχύνθηκε περίπου 10% τον περασμένο μήνα

Κωνσταντινούπολη: Εκτίναξη του πληθωρισμού λόγω φόρων

Ο πληθωρισμός στο οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, εκτινάχθηκε τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ο πληθωρισμός στο λιανικό εμπόριο της Κωνσταντινούπολης σε μηνιαία βάση επιταχύνθηκε περίπου 10% τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλασιάζοντας το ποσοστό που καταγράφηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη. Πρόκειται για το υψηλότερο μηνιαίο άλμα από τον Απρίλιο του 2022.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά περίπου 64% τον Ιούλιο, από 55% τον προηγούμενο μήνα. Το επιμελητήριο, γνωστό με τα τουρκικά αρχικά ITO, απέδωσε την επιτάχυνση σε αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίες αύξησαν τις τιμές σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

Η Τουρκία εισήγαγε τον περασμένο μήνα μια σειρά από αυξήσεις φόρων για να διορθώσει το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το οποίο επιδεινώθηκε από τις δαπανηρές προεκλογικές παροχές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. Τα μέτρα περιελάμβαναν τον τριπλασιασμό του φόρου που εισπράττεται στα καύσιμα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 58% μέχρι το τέλος του έτους, σημαντικά υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για 22,3%. Η τράπεζα ανέφερε τα φορολογικά μέτρα ως έναν από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την αναθεώρηση.

moneyreview.gr με πληρφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Πέφτει η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος της Τουρκίας

Πρώτη φορά ρεαλιστική πρόβλεψη: Πληθωρισμό 58% «βλέπει» η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News