Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 12:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Πέφτει η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος της Τουρκίας

Χρυσός: Πέφτει η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος της Τουρκίας

Για τρίτο συναπτό μήνα μειώθηκε η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για χρυσό, ιδίως εξαιτίας της εκτίναξης των πωλήσεων από την Τουρκία. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι αγορές από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διολίσθησαν κατά 64% στους 103 τόνους το δεύτερο τρίμηνο του έτους, φέρνοντας τη ζήτηση στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Βασική αιτία της πτώσης ήταν ο υψηλότατος όγκος πωλήσεων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία διοχέτευσε 132 τόνους χρυσού στην εγχώρια αγορά, μετά τον περιορισμό των εισαγωγών. Η καταναλωτική ζήτηση στη χώρα εκτινάχθηκε από την αρχή του έτους λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά και των ανησυχιών για πολιτική αστάθεια μετά τις τουρκικές εκλογές.

Οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες καθορίζουν τις τιμές της σχετικής αγοράς, οι οποίες δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκε ρεκόρ αγορών, απορροφώντας τον υψηλό ρυθμό πωλήσεων από μεγαλοεπενδυτές, με αποτέλεσμα να διατηρείται σταθερά υψηλά το premium.

Κλειδί για τις τιμές του χρυσού φέτος είναι η συνέχιση ενός υψηλού επιπέδου αγορών. Εκτός της Τουρκίας, το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αγορών από τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Σιγκαπούρης και της Πολωνίας.

Το WGC προβλέπει πως η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες φέτος θα διαμορφωθεί σχεδόν στο 50% του ρεκόρ του 2022. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, βέβαια, θα ξεπεράσει τους 500 τόνους σε αγορές.

«Δεν νομίζω ότι θα δούμε επανάληψη των πωλήσεων χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ώστε να διοχετεύσει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες», δήλωσε ο John Reade, υψηλόβαθμο στέλεχος στο WGC. «Εμμέσως, αναμένουμε να δούμε ένα καλύτερο νούμερο το τρίτο τρίμηνο», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια έκθεση, καταγράφηκε μείωση 31% στις αγορές κοσμημάτων, ράβδων και νομισμάτων από την Κίνα. Επίσης, στην Κίνα μειώθηκε η ζήτηση για χρυσό, καθώς επιδεινώθηκε το κλίμα που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αυστηρών υγειονομικών μέτρων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός… αλλά ούτε και δολάριο – Γιατί το νόμισμα των ΗΠΑ χάνει τη λάμψη του;

Κεντρικές τράπεζες: Επαναπατρίζουν χρυσό για να αποφύγουν κυρώσεις

Ο άγνωστος Τούρκος που έγινε δισεκατομμυριούχος από το εμπόριο χρυσού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News