Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 07:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός… αλλά ούτε και δολάριο – Γιατί το νόμισμα των ΗΠΑ χάνει τη λάμψη του;

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός… αλλά ούτε και δολάριο – Γιατί το νόμισμα των ΗΠΑ χάνει τη λάμψη του;

Η πτώση της αξίας του δολαρίου των ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί αυτόν τον μήνα καθώς οι επενδυτές μειώνουν τις προσδοκίες τους για τα επιτόκια.

Το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω του επιθετικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Fed. Αλλά μετά ήρθαν οι φόβοι για ύφεση, η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών και οι ανησυχίες για τις εσωτερικές διαμάχες του Κογκρέσου και τις δαπάνες των ΗΠΑ.

Τώρα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, η Federal Reserve φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Την περασμένη εβδομάδα, αυτό συνέβαλε στο να φτάσει ο δείκτης δολαρίου των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι της βρετανικής λίρας, του ευρώ, του ελβετικού φράγκου, του γιεν Ιαπωνίας, του δολαρίου Καναδά και της κορόνας Σουηδίας, στο χαμηλότερο επίπεδό του σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια την περασμένη Τετάρτη κατά ένα τέταρτο της μονάδας και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια νέα αύξηση αργότερα φέτος. Ωστόσο ακόμη και έτσι υπάρχει περιθώριο να μην έρθει ποτέ μια δεύτερη άνοδος και η Fed να αποφασίσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της καταπολέμησης του πληθωρισμού – διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά έως ότου ο πληθωρισμός μετριαστεί στο στόχο του 2%, όπως μεταδίδει το CNN.

Καθώς η κεντρική τράπεζα πλησιάζει πιθανώς στην ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της και ακολουθούν και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, το δολάριο πλησιάζει σε πιο βιώσιμο επίπεδο, λένε ορισμένοι ειδικοί.

«Το δολάριο έχασε μέρος της λάμψης του ως κάτι το μοναδικό», δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Charles Schwab.
Και γιατί έχει σημασία αυτό; Η πτώση του δολαρίου θα μπορούσε να ωφελήσει τα κέρδη ορισμένων εταιρειών.

Πέρυσι, μια δυσμενής συναλλαγματική ισοτιμία επιβάρυνε τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Salesforce, Microsoft και Apple, οι οποίες τείνουν να παράγουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στο εξωτερικό.

Η πτώση του δολαρίου θα μπορούσε να προσφέρει κάποια υποστήριξη στα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας, ενισχύοντας περαιτέρω αυτές τις μετοχές και κατ΄ επέκταση το ευρύτερο ράλι που καταγράφουν φέτος.

Ωστόσο, τα όποια  οφέλη από την πτώση του δολαρίου στα εταιρικά κέρδη θα είναι πιθανότατα περιορισμένα, λέει η Jones.

Το δολάριο επίσης μάλλον δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση, αναφέρει η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμια στρατηγική αναλύτρια της Principal Asset Management.

Ενώ η Ιαπωνία άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να αρχίσει σταδιακά να αυξάνει τα επιτόκια, ανεβάζοντας το γιεν έναντι του δολαρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πιθανότητα να τα αφήσει σταθερά στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Ο χρυσός θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί. Οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν πάνω από 6% φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από τη διολίσθηση των αποδόσεων των ομολόγων και την πτώση του δολαρίου. Το πολύτιμο μέταλλο αποτιμάται σε δολάρια, άρα γίνεται φθηνότερο για τους επενδυτές εκτός ΗΠΑ όταν η αξία του δολαρίου πέφτει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Διαχειριστής επενδύσεων: Μία κατάρρευση του ΟΠΕΚ+ θα οδηγούσε την τιμή στα 35 δολάρια

ΔΝΤ: Βλέπει αύξηση των τιμών σιτηρών έως και 15%

ΗΠΑ: Σε υψηλό δύο ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News