Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 19:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώ: Το νέο αφήγημα για το ράλι – Πού βλέπουν «ταβάνι» οι αναλυτές

Ευρώ: Το νέο αφήγημα για το ράλι – Πού βλέπουν «ταβάνι» οι αναλυτές

Η αντίληψη που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Wall Street είναι ότι το ράλι του ευρώ έχει ήδη αρχίσει. Και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αποτέλεσαν τον καταλύτη που θα τροφοδοτήσει την άνοδο του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος προς την κατεύθυνση του 1,10 έναντι του δολαρίου. 

Το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 14% από το χαμηλό δύο δεκαετιών, των 95,36 σεντ έναντι του δολαρίου, που είχε βουλιάξει το Νοέμβριο του 2022, όταν traders στοιχημάτιζαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρούσε ακάθεκτη σε επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, σε μία πραγματικά εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης για τις «τύχες» του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος. 

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο έδωσαν το έναυσμα στο ευρώ για να σπάσει ακόμη ένα φράγμα, αυτό του 1,08, καθότι έδειξαν ότι η αποκλιμάκωση έχει μπει σε ένα σταθερό δρόμο που θα επιβραδύνει το μέγεθος αλλά και τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ πιέζοντας πλέον πτωτικά το δολάριο. 

Αναλυτές περίμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουν εάν τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα κατάφερναν να σπάσουν το φράγμα του 1,0787 έναντι του δολαρίου που είχε αγγίξει το ευρώ στις 30 Μαίου του 2022. Άπαξ και κατάφερνε να διαπεράσει το επίπεδο αυτό, όπως και πράγματι συνέβη σήμερα, τότε το νόμισμα θα βάλει ως στόχο να φθάσει ολοταχώς στο 1,0851 για να βρει ξανά αντίσταση στο 1,0936, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Τζέρεμι Στρετς της CIBC στο Λονδίνο. 

Αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το ευρώ εκτινάχθηκε στο 1,0848 έναντι του δολαρίου, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Απριλίου του 2022, εξακολουθώντας ταυτόχρονα να βρίσκει στήριγμα στις επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, όπως του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, που υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου για να ακολουθήσει μία ακόμη των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,25% και διατηρώντας το σε αυτό το υψηλό έως και το 2024, με την προϋπόθεση ότι οι τιμές καταναλωτή θα συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται με σταθερό ρυθμό. 

Από την άλλη πλευρά, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατεβάζουν τώρα τον πήχη των επιτοκιακών αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου, με κάποιους μάλιστα αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το τερματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ δεν θα ξεπεράσει το 5%. 

Αυτή η διαφαινόμενη απόκλιση στους τόνους των δύο κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να ευνοεί το ευρώ το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ενέργειας και το γεγονός ότι τα σενάρια της ύφεσης για την οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζουν να αποδυναμώνονται δημιουργούν ένα νέο αφήγημα ότι τα χειρότερα για την περιοχή έχουν μάλλον παρέλθει, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται αργά αλλά σταθερά η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό ενεργητικό που παραμένει αρκετά φθηνό αυτή τη στιγμή. 

Η Deutsche Bank και η Morgan Stanley βλέπουν το ευρώ να εκτινάσσεται στο 1,15 έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες, ενώ η Nomura International το βλέπει στο 1,10 έως το τέλος Ιανουαρίου. 

«Ο καιρός έκανε το θαύμα του και έσωσε την οικονομία της Ευρώπης», υπογραμμίζει αναλυτής της TD Securities αναφερόμενος στις υψηλές για την εποχή καιρικές συνθήκες που συνέβαλαν στην επιστροφή των τιμών φυσικού αερίου στα προ του πολέμου επίπεδα, περιορίζοντας σημαντικά τις πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Από την πλευρά του, ο Τζορτζ Σαραβέλος της Deutsche Bank αναφέρει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες που τροφοδοτούσαν έως πρότινος το καθεστώς του δολαρίου ως ασφαλούς νομίσματος – το ενεργειακό σοκ της Ευρώπης και η πολιτική μηδενικού Covid στην Κίνα – δεν υφίστανται πλέον. Και ο τελευταίος κρίκος που είναι μία στροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed δεν έχει ακόμη σπάσει, παρότι μία τέτοια εξέλιξη έχει αρχίσει να προοιωνίζεται δειλά από τις αγορές, σημειώνει. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News