Business & Finance Τρίτη 18/10/2022, 23:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περαιτέρω, αλλά ελεγχόμενη, άνοδος του δολαρίου

Περαιτέρω, αλλά ελεγχόμενη, άνοδος του δολαρίου

Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων την Τρίτη, αποτινάσσοντας μέρος της αδυναμίας της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές κράτησαν υπό έλεγχο τα κέρδη του.

«Η χθεσινή εικόνα φαίνεται να συνεχίζεται και στη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε ο Michael Brown, επικεφαλής πληροφοριών αγοράς στην εταιρεία πληρωμών Caxton στο Λονδίνο.

«Η έλλειψη σημαντικών πρωτοσέλιδων, σε συνδυασμό με κάποια φαινομενική δημοσιονομική σταθερότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να είναι οι ένοχοι», είπε.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ απέρριψε τη Δευτέρα το οικονομικό σχέδιο της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας, το οποίο είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόφαση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε ένα ράλι στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street. Τα κέρδη στο χρηματιστήριο προήλθαν επίσης από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη από την Goldman Sachs και την Johnson & Johnson.

Η απόφαση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών να αντιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του «μίνι-προϋπολογισμού» της κυβέρνησης ώθησε τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές για τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου και έστειλε τη λίρα στα 1,1316 $.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει σε σχέδια για έναρξη πώλησης μέρους των τεράστιων αποθεμάτων κρατικών ομολόγων με την πρώτη πώληση να λήγει την 1η Νοεμβρίου, μια ημέρα αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως για να αποφευχθεί η σύγκρουση με μια δημόσια δημοσιονομική δήλωση.

Τον περασμένο μήνα, αυτή η αναταραχή της αγοράς που προκλήθηκε από τον εγκαταλελειμμένο πλέον μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ώθησε την BoE να ξεκινήσει έναν επείγοντα γύρο αγοράς ομολόγων και να απωθήσει την έναρξη των πωλήσεων «ποσοτικής σύσφιξης» (QT) από τον Οκτώβριο.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,07% στα 112,15, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στο χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στα 111,76. Ο δείκτης, ο οποίος υποχώρησε 1% την προηγούμενη συνεδρίαση, παραμένει μόλις 2% μακριά από το υψηλό δύο δεκαετιών των 114,58 που σημείωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Με τη Fed να ακολουθεί μία από τις πιο επιθετικές πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες της G10 και τον κίνδυνο για μείωση των προοπτικών να συνεχίζουν να εντείνονται… Θεωρώ ότι το δολάριο θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Caxton’s Brown.

Το δολάριο βρήκε κάποια υποστήριξη αφού τα στοιχεία έδειξαν άνοδο στην εργοστασιακή παραγωγή στις Η.Π.Α. τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής σε διαρκή και μη ανθεκτικά αγαθά, υποδεικνύοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας παραμένει σε λογικές βάσεις παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να περιορίσει τη ζήτηση μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, το ιαπωνικό γεν διαπραγματεύτηκε σχεδόν στα 149 γεν σε χαμηλό 32 ετών προς το δολάριο, θέτοντας στο επίκεντρο το κύριο ψυχολογικό εμπόδιο των 150 και αυξάνοντας την πιθανότητα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να κάνει περισσότερα για να στηρίξει το ταλαιπωρημένο νόμισμα στην πρώτη αγοραστική παρέμβαση από τις 22 Σεπτεμβρίου 1998.

«Πιστεύω ότι υπάρχει η προσδοκία ότι (η Τράπεζα της Ιαπωνίας) μπορεί να παρέμβει, ωστόσο οι αρχές φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ταχύτητα οποιασδήποτε κίνησης παρά για το επίπεδο στο οποίο θα συναλλαχθούμε», είπε ο Μπράουν.

Το ευαίσθητο στον κίνδυνο δολάριο Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκε περίπου 0,63% στα 0,5671 δολ., λαμβάνοντας υποστήριξη από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ενίσχυσαν τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Το Bitcoin ήταν 1,9% χαμηλότερα στα 19.165 δολ., παραμένοντας κοντά στα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύτηκε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News