Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 13:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Paul Krugman: Τα σκάνδαλα φθείρουν τα cryptos – Στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές

Paul Krugman: Τα σκάνδαλα φθείρουν τα cryptos – Στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές

Όσο πληθαίνουν τα σκάνδαλα στην αγορά κρυπτονομισμάτων και πλήττεται η εμπιστοσύνη στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να στρέφονται στον χρυσό έναντι του bitcoin, εξηγεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο γνώμης στους New York Times.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κρούγκμαν, ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφράσει έντονες αμφιβολίες για τα κρυπτονομίσματα, σημειώνει ότι η τιμή του χρυσού είναι πολύ πιο σταθερή σε σχέση με το Βitcoin το τελευταίο έτος, παρότι αμφότερα δέχθηκαν πίεση λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν αντέξει στις κρίσεις αφενός λόγω του ενθουσιασμού των υποστηρικτών της τεχνολογίας, αφετέρου λόγω της φιλελεύθερης προσέγγισης στα χρήματα. «Ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν συνεχώς λιγότερη εμπιστοσύνη στην μοδάτη “τεχνοφλυαρία”», εκτιμά ο Κρούγκμαν.

Κατά τον ίδιο, οι επενδυτές εξακολουθούν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, αλλά τα «σκαμπανεβάσματα» της αγοράς και τα σκάνδαλα, υποχρεώνουν ορισμένους να στραφούν σε περιουσιακά στοιχεία με «παράδοση», όπως ο χρυσός.

Ο Κρούγκμαν ουσιαστικά συμφωνεί με τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλους της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος παρατήρησε πρόσφατα ότι τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσο συναλλαγής, καθώς όπως υποστήριξε δεν υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορεί κανείς να πληρώσει με κρυπτονομίσματα.

Ο Κρούγκμαν έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι άχρηστα, ανούσια και η μόνη αξία που έχουν είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας και του ενθουσιασμού ορισμένων επενδυτών.

Η πτώση

Στο άρθρο γνώμης, ο Κρούγκμαν υπενθυμίζει πως στις αρχές του 2022, αναλυτές της Goldman Sachs προέβλεπαν ότι το Βitcoin θα αποσπούσε μερίδιο της αγοράς από τον χρυσό. «Είναι δυνατό να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο», διερωτάται. «Εξάλλου, το Bitcoin έχει απολέσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της αξίας του από την κορύφωση του 2021 και πολλές από τις πολυσυζητημένες μετοχές, όπως (γκουχ) η Tesla έπεσαν από τα ουράνια, αλλά ο χρυσός κρατήθηκε, με την τρέχουσα τιμή να απέχει μόλις λίγες ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωση του 2020», σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Το Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 65% από την κορύφωση των περίπου 65.000 δολαρίων το 2021, και κατά περίπου 38% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Βέβαια, από την αρχή του έτους έχει κάνει ράλι σχεδόν 39%. Εντωμεταξύ, ο χρυσός καταγράφει κέρδη της τάξη του 4,4% το τελευταίο έτος και άνω του 5% από την αρχή του 2023.

Οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό εν μέρει διότι οι αλυσιδωτές πτωχεύσεις μεγάλων «παικτών» του κλάδου έχουν προκαλέσει τριγμούς στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αιφνίδια κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, η οποία αναστάτωσε πρόσφατα την αγορά σε μία περίοδο ήδη χαμηλών τιμών.

Ο Κρούγκμαν τονίζει πως σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, συνήθως πλήττεται η ζήτηση για χρυσό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, την Tesla και τις μετοχές–meme. Στη θεωρία προβλέπεται πως τα υψηλά επιτόκια ασκούν πίεση στη ζήτηση για χρυσό, διότι οι επενδυτές προσελκύονται από επενδύσεις υψηλών αποδόσεων, όπως τα ομόλογα.

«Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πείτε ότι οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό, επειδή φοβούνται τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το bitcoin, το οποίο επίσης υποτίθεται πως θα αποτελούσε αντιστάθμισμα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων», τονίζει ο Κρούγκμαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Από το Big Short στο Big Scam: Τα κρυπτονομίσματα είναι η νέα φούσκα των ακινήτων λέει ο Paul Krugman

Paul Krugman: Η Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft

Πολ Κρούγκμαν για τα κρυπτονομίσματα: Ήρθε το τέλος;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News