Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 11:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αποθέματα-ρεκόρ σε χρυσό – Πρώτη σε αγορές τον Ιανουάριο

Τουρκία: Αποθέματα-ρεκόρ σε χρυσό – Πρώτη σε αγορές τον Ιανουάριο

Την πρωτιά παγκοσμίως απέσπασε για άλλη μία φορά τον Ιανουάριο η Τουρκία σε ό,τι αφορά τις αγορές χρυσού. Με αγορές 23 τόνων μόνο μέσα στον πρώτο μήνα του έτους, το σύνολο που έχει συγκεντρώσει η Τουρκία ανέρχεται στο ιστορικό επίπεδο των 565 τόνων.

Ωστόσο, η χώρα έχει ήδη στραφεί από πέρυσι στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς κατέκτησε και πέρυσι τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή. Ο χρυσός είναι δημοφιλής στα τουρκικά νοικοκυριά, τα οποία τον χρησιμοποιούν ως καταφύγιο έναντι της λίρας και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου για την αποφυγή μαζικών εκροών μετά τους σεισμούς. Γενικά, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές του χρυσού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 16% έναντι του Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά 31 τόνους. Μετά την τουρκική κεντρική τράπεζα, ακολούθησαν η κεντρική τράπεζα της Κίνας και του Καζακσταν, με 15 και 4 τόνους αντίστοιχα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News