Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 19:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπούντεσμπανκ: Κριτική στις Βρυξέλλες για τις δημοσιονομικές προτάσεις τους

Μπούντεσμπανκ: Κριτική στις Βρυξέλλες για τις δημοσιονομικές προτάσεις τους

Μήνυμα στην Ε.Ε. ότι θα πρέπει να καθορίσει ξεκάθαρους δημοσιονομικούς κανόνες που θα εφαρμόζονται από όλες τις χώρες μέλη έστειλε ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Χοακίμ Νάγκελ προειδοποιώντας ότι η Κομισιόν αγνοεί αυτή την προσέγγιση στην προσπάθειά της να αναθεωρήσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν συνιστούν τον ενδεδειγμένο τρόπο για την περαιτέρω ανάπτυξη του κοινού δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και ισχυρότερος μηχανισμός επιβολής, είπε σε συνέδριο στο Βερολίνο. 

«Αντ΄αυτού ελλοχεύει ο κίνδυνος χαλάρωσης των δημοσιονομικών ορίων, η απόκλιση εκ των οποίων είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή», σημείωσε ο Νάγκελ. 

«Το έργο τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες θα γίνουν πιο ξεκάθαροι και πιο διαφανείς. «Οι διακρίσεις θα πρέπει να περιοριστούν και οι εξαιρέσεις πρέπει να περιορίζονται σε σοβαρές κρίσεις. Ένας κανόνας για τις δαπάνες θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου με μεγαλύτερη συνέπεια».

Η κριτική του Νάγκελ ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είπε στην αρχή της εβδομάδας ότι δεν μπορεί να δεχθεί την πρόταση της Κομισιόν για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων όπως είναι τώρα. Ο Λίντνερ είπε ακόμη ότι τα υφιστάμενα όρια του 60% και 3% του ΑΕΠ για το χρέος και το έλλειμμα δεν τίθενται καν υπό διαπραγμάτευση. 

Η στάση του Λίντνερ υποστηρίζεται από την Αυστρία, ο υπουργός Οικονομικών της οποίας Μάγκνους Μπράνερ επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν. 

«Είμαστε ανοιχτοί σε μία συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των κανόνων χρέους όσο οι βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους είναι διασφαλισμένες», ανέφεραν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις των επόμενων Eurogroup για το χρέος

Τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Αλλάζουν στόχοι και κανόνες – Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προ των πυλών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News