Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 21:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την άνοδο των spreads

Λίντνερ: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την άνοδο των spreads

Δεν υπάρχει λόγος για τις αγορές να ανησυχούν για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ από το Λουξεμβούργο, στο CNBC, στον απόηχο της νέας έκρηξης του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρωζώνη είναι σταθερή, η νομισματική ένωση έχει ισχυρό χαρακτήρα, έχουμε κανόνες και εξετάζουμε μία σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, για την τόνωση της ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα. Ομως, στην πορεία είδαμε τα spreads μεταξύ κάποιων χωρών μελών να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.   

«Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν συγκρίνετε τις αποδόσεις και τα spreads του σημερα με τα επιτοκια και τα spreads των προηγούμενων μηνών ή ετών, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει λόγος για νευρικότητα. Η ενότητά μας και οι θεσμοί μας με κάνουν να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την όποια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε. 

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μάγκνους Μπρένερ, γνωστό «γεράκι» δημοσιονομικής πολιτικής, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος από την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα στους συναδέλφους του: «βάλτε τα δημοσιονομικά σας σε τάξη».

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερες δυνατότητες εάν οι προϋπολογισμοί των χωρών μελών της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. 

Και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Λίντνερ, είναι σαφές ότι «θα πρέπει να επιστρέψουμε όλοι σε υγιή δημοσιονομικά». 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε ότι η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε «βαθιά νερά». Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες να παραμείνουν επικεντρωμένες στις δημοσιονομικές πολιτικές τους, στις μεταρρυθμίσεις και σε μία συνετή πολιτική, ειδικά για τις χώρες που έχουν υψηλά χρέη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News