Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 20:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Τι είπαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας

Ecofin: Τι είπαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας

Το βασικό σημείο στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι να βρεθεί μία εξισορρόπηση ανάμεσα στις μεγάλες επενδυτικές ανάγκες του μπλοκ των «27» και σε έναν ρεαλιστικό ρυθμό μείωσης του χρέους, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του στο Ecofin. 

O Λεμέρ ανέφερε ότι πλέον η συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες δεν βρίσκεται ανάμεσα στα στρατόπεδα των «φειδωλών» χωρών και των «δαπανηρών», όπως συνέβαινε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους πριν από μια δεκαετία. «Οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Εχουμε προχωρήσει πέρα ​​από αυτό. Κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι αδύνατο, αυτό θα σκότωνε την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι συζητήσεις τώρα αφορούν στην ισορροπία που πρέπει να βρεθεί μεταξύ των τεράστιων επενδύσεων και της επιστροφής σε υγιή δημοσιονομικά. Όλοι θέλουμε να δούμε επενδύσεις… όλοι θέλουμε επίσης να περικόψουμε το χρέος», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο συγκεκριμένο θέμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, σχεδιασμένοι να περιορίζουν τον κρατικό δανεισμό και να διασφαλίζουν την αξία του ευρώ, βρίσκονται τώρα υπό εξέταση, επειδή η πανδημία του COVID-19 αύξησε το δημόσιο χρέος της ΕΕ καθιστώντας πλέον ανέφικτους τους υφιστάμενους κανονισμούς. Επιπλέον, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που, όπως πολλοί υποστηρίζουν, πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, παρόλο που το κόμμα του FDP θεωρείται ως το κατεξοχήν δημοσιονομικά συντηρητικό στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

«Όχι, δεν είμαι τρομακτικό γεράκι – είμαι ένα φιλικό γεράκι», ο Λίντνερ είπε στους δημοσιογράφους. «Είμαι ανοιχτός σε επιχειρήματα και η Γερμανία θέλει να είναι μέρος των λύσεων – και όχι μέρος ενός προβλήματος». «Στο μέλλον, πρέπει να συνενώσουμε την ιδέα της ανάπτυξης με το στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών», είπε ο Λίντνερ.

Ο Λεμέρ είπε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για την ουσιαστική ανάγκη μείωσης του χρέους. «Το πραγματικό ερώτημα είναι με ποιους ρυθμούς», είπε, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είχε ενισχύσει σημαντικό το δημόσιο χρέος σε ορισμένες χώρες μέλη. 

Σημείωσε ότι η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι οι επενδύσεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπολογίζει σε πάνω από 500 δισ.ευρώ ετησίως στην Ε.Ε. για τα επόμενα 10 χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος της ουδετερότητας άνθρακα.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News