Business & Finance Τρίτη 18/01/2022, 19:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκολάτα: Ανάκαμψη με αστερίσκους για τη «γλυκιά» βιομηχανία

Σοκολάτα: Ανάκαμψη με αστερίσκους για τη «γλυκιά» βιομηχανία

Έτι μεγαλύτερη άνοδο αναμένεται στο δ’ τρίμηνο του 2021 για τη «γλυκιά» βιομηχανία της σοκολάτας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ενόσω οι οικονομίες συνεχίζουν την ανάκαμψη από την πανδημική κρίση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 6% στη Γηραιά Ήπειρο και κατά 4,6% στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπως εκτιμούν οκτώ αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο είναι η μεγάλη ποσότητα των κόκκων, οι οποίοι μετατράπηκαν σε βούτυρο και σκόνη ζαχαροπλαστικής, δείγμα της ανάκαμψης της κατανάλωσης σοκολάτας, η οποία είχε χτυπηθεί ανελέητα κατά τη διάρκεια των lockdowns και της πανδημίας. 

Εξίσου ευοίωνα είναι τα δεδομένα και στην Ασία, με τον ρυθμό ανάπτυξης της βιομηχανίας να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  

Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στην άνοδο των τιμών κακάο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, όπου το κόστος των μελλοντικών συμβολαίων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.  

Cocoa futures have started the year with gains

Βέβαια, υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξοι, οι οποίοι αποδίδουν τη βελτίωση των μεγεθών στη χαμηλή βάση σύγκρισης του 2020.  

«Όταν συγκρίνουμε με το σχετικά φτωχό δ’ τρίμηνο του 2020, ο αριθμός θα έπρεπε να είναι ισχυρότερος» τονίζει ο Jonathan Parkman, επικεφαλής του τμήματος γεωργίας της Marex. «Δεν νομίζω ότι τα στοιχεία θα είναι τόσο δυνατά». 

Ανεξάρτητα των παραπάνω ενστάσεων, τα δεδομένα εξακολουθούν να προβληματίζουν και λόγω των προκλήσεων στην καταναλωτική ζήτηση, η οποία πλήττεται από τον πληθωρισμό και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.  

«Ο καταναλωτής θα περάσει από μια κολασμένη πίεση και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2022 δεν θα είναι τόσο καλό όσο το 2021» προσθέτει ο Parkman. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Γιατί η τιμή δεν θα σταματήσει να ακριβαίνει έως το 2023

«Ουρές» στα λιμάνια – Πώς είναι η ζωή σε ένα πλοίο cargo

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News