Business & Finance Πέμπτη 23/02/2023, 14:11
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία – «Κατάλληλη» στήριξη μετά τον σεισμό

Νέα μείωση επιτοκίων στην Τουρκία – «Κατάλληλη» στήριξη μετά τον σεισμό

Σε νέα μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, έπειτα από στάση δύο μηνών, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα.

Αν και η μείωση ήταν μικρότερη του προσδοκώμενου, το επιτόκιο αναφοράς ήρθε πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, στο 8,5% από 9%. Η αρμόδια επιτροπή της τράπεζας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής δήλωσε ότι το τρέχον επίπεδο είναι πλέον «κατάλληλο», ώστε να δώσει ώθηση στην απαραίτητη ανάκαμψη στον απόηχο του σεισμού, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η διατήρηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών σε επίπεδο στήριξης της δυναμικής της ανάπτυξης στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και της θετικής τάσης στην αγορά εργασίας κατέστη ακόμη σημαντικότερη μετά τον σεισμό», δήλωσε η επιτροπή. Τόνισε επίσης, πως παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο του σεισμού στον πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολουθώντας την «ανορθόδοξη» νομισματική πολιτική του Ερντογάν, η τουρκική τράπεζα μείωνε επί μήνες τα επιτόκια αναφοράς με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, πριν τον σεισμό είχε σταθεροποιήσει τα επιτόκια.

Ο σεισμός, ο οποίος έχει αφήσει τουλάχιστον 43.000 νεκρούς στη χώρα και οδήγησε σε καταστροφή χιλιάδων κτιρίων, ενέτεινε την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της τουρκικής οικονομίας. Έτσι, οι αναλυτές προεξοφλούσαν μεγάλη μείωση των επιτοκίων, έως και κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, παρότι προσαρμοσμένα στον καλπάζοντα πληθωρισμό, βρίσκονται σχεδόν 50% υπό του μηδέν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι ζημιές – Χρειάζονται 1 εκατ. νέα σπίτια

Σεισμός στην Τουρκία: Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και τα δημοσιονομικά

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν – Η επίδραση της καταστροφής για τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News