Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 12:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας φρέναρε την πτώση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε στο 38,21% τον Ιούνιο στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2021

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας φρέναρε την πτώση του πληθωρισμού

Αποκλιμάκωση για όγδοο συνεχή μήνα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς επιβραδύνθηκε στο 38,21% τον Ιούνιο από 39,59% τον Μάιο, στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, πρόκειται για τη μικρότερη υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην καθοδική πορεία του που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Αιτία είναι η νέα βουτιά της λίρας  που καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,92%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών. Αιτία είναι και το γεγονός ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο ήταν στο μηδέν τον Μάιο, εξαιτίας σχετικής προεκλογικής υπόσχεσης του Ερντογάν.

Αν και η απότομη πτώση της λίρας δεν διέκοψε εντελώς τη δυναμική του αποπληθωρισμού, η υποτίμηση του νομίσματος προκαλεί πιέσεις στις τιμές την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που περιλαμβάνουν μια ενδιάμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34%, ενώ παράλληλα εξετάζει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. 

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας φρέναρε την πτώση του πληθωρισμού-1

Εξάλλου, ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 47,3% από 46,6% σε μια ένδειξη ότι οι πιέσεις των τιμών παραμένουν ανεβασμένες.
«Η κατάρρευση της λίρας -μια από τις σοβαρότερες την τελευταία δεκαετία- ευθύνεται κυρίως για την αύξηση του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς της fintech Conotoxia.

Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από τότε που ο Ερντογάν κέρδισε τη νίκη της επανεκλογής του τον Μάιο και ανανέωσε την οικονομική του ομάδα.

Η σταθεροποίηση των τιμών καθίσταται δύσκολη, καθώς δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street – ο νέος υπουργός Οικονομίας και η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας- είναι τώρα υπεύθυνοι για την οικονομία της χώρας και αναιρούν πολύπλοκες ρυθμίσεις και ανορθόδοξων πολιτικών που κράτησαν τη λίρα υπό έλεγχο καίγοντας τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η αύξηση των επιτοκίων στο 15% είναι το πρώτο βήμα της εποχής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής

Ο άγνωστος Τούρκος που έγινε δισεκατομμυριούχος από το εμπόριο χρυσού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News