Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 19:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η αύξηση των επιτοκίων στο 15% είναι το πρώτο βήμα της εποχής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής

Τουρκία: Η αύξηση των επιτοκίων στο 15% είναι το πρώτο βήμα της εποχής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα ήταν το «πρώτο βήμα» ενός κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα προέδρου Recep Tayyip Erdogan προσπαθεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό σχεδόν 40%.

Η απόφαση του περασμένου μήνα να αυξηθεί ο δείκτης αναφοράς στο 15% από 8,5% είχε σκοπό να «καθιερώσει την πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η τράπεζα σε περίληψη της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στις 22 Ιουνίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα (3/7), σύμφωνα με το Bloomberg. 

Υπενθυμίζεται πως ήταν η πρώτη αύξηση της τράπεζας σε περισσότερα από δύο χρόνια και σηματοδότησε μια στροφή από τη στρατηγική της Τουρκίας για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές κατηγόρησαν ότι προκάλεσαν άνοδο του πληθωρισμού. Ήταν επίσης η πρώτη απόφαση για τα επιτόκια υπό την Hafize Gaye Erkan, η οποία διορίστηκε αμέσως μετά τη νίκη του Erdogan στις εκλογές τον Μάιο.

Ωστόσο, η κίνηση συγκλόνισε τους εμπόρους, οι οποίοι ως επί το πλείστον περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση. Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στον κόσμο και η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, επεκτείνοντας τη φετινή της απώλεια στο 28%.

Η Τουρκία έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα ποσοστά του πληθωρισμού για τον Ιούνιο την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιβραδυνθούν ελαφρά στο 38,9%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg. Η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια είναι στις 20 Ιουλίου.

Ο προκάτοχος της Erkan, Sahap Kavcioglu, χαλάρωσε σημαντικά τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την πεποίθηση του Erdogan ότι τα χαμηλά επιτόκια ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα μετά την ανατροπή των τραπεζικών κανόνων

Τουρκία: Ξεκίνησε η απλοποίηση των τραπεζικών κανόνων

Τουρκία: Στροφή στη νομισματική πολιτική;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News