Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 15:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα μετά την ανατροπή των τραπεζικών κανόνων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, μετά τις νέες κινήσεις της κεντρικής τράπεζες να απλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική

Τουρκία: Νέα βουτιά για τη λίρα μετά την ανατροπή των τραπεζικών κανόνων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα τη Δευτέρα, μετά τις νέες κινήσεις της κεντρικής τράπεζες να απλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική, ενώ ένας αξιωματούχος και τραπεζίτες δήλωσαν ότι η τράπεζα έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της για να στηρίξει τη λίρα. 

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 3% στις 26,05 έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας στις 25,74 λίρες ανά δολάριο. Εν συνεχεία, περιορίστηκαν κάπως οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα και η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 25,93 ανά δολάριο με πτώση 2,6%.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες για την τουρκική λίρα φτάνουν το 28%, ενώ η υποχώρηση εντάθηκε μετά την επανεκλογή στα τέλη Μαΐου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι ο ίδιος δείχνει να υπαναχωρεί από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που υποστήριζε τόσα χρόνια όπως τη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Σε συνέχεια της αύξησης των επιτοκίων στο 15% από 8,5%, την περασμένη εβδομάδα, χθες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας , υπό τη νέα διοίκηση της Hafize Gaye Erkan, ξεκίνησε την απλούστευση των πολιτικών που είχαν υιοθετηθεί έναντι των τραπεζών στο παρελθόν και αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των αποταμιεύσεων σε τουρκικές λίρες.

Ο συντελεστής διατήρησης τίτλων μειώθηκε στο 5% από 10% με άμεση ισχύ, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυριακής. Ο δείκτης αυξήθηκε δύο φορές από 3% σε 10% τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετατροπή των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε καταθέσεις σε λίρες, στο πλαίσιο της «στρατηγικής λιροποίησης».

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του κανόνα, εάν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες στο σύνολο των καταθέσεων είναι κάτω από 57%, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δείκτη διατήρησης τίτλων κατά επιπλέον 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το προηγούμενο όριο ήταν 60%. Οι τράπεζες θα έχουν μειωμένο δείκτη τήρησης τίτλων εάν αυξήσουν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες σε ποσοστό άνω του 70%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ξεκίνησε η απλοποίηση των τραπεζικών κανόνων

Τουρκία: Στροφή στη νομισματική πολιτική – Αύξησε τα επιτόκια στο 15%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News