Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκική λίρα: Η βουτιά που περίμενε η Goldman Sachs στο τρίμηνο έγινε σε τρεις μέρες

Τουρκική λίρα: Η βουτιά που περίμενε η Goldman Sachs στο τρίμηνο έγινε σε τρεις μέρες

Διευρύνθηκαν οι μετεκλογικές απώλειες της λίρας αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να φτάσουν, αλλά μάλιστα να ξεπεράσουν τη βουτιά που ανέμενε η Goldman Sachs στους επόμενους μήνες.

Μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι η τουρκική λίρα είχε περιθώριο να διολισθήσει σε χαμηλότερο επίπεδο: στις 23 λίρες έναντι του δολαρίου σε βάθος τριών μηνών, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 19 λίρες.

«Αναθεωρούμε προς τα επάνω τις προβλέψεις μας για την ισοτιμία δολαρίου/λίρας, στις 23, 25 και 28 λίρες σε τρεις, έξι και 12 μήνες αντίστοιχα (έναντι 19, 21 και 22 λιρών προηγουμένως)», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs το περασμένο Σάββατο.

Όταν δημοσιεύθηκε το εν λόγω σημείωμα των αναλυτών, το τουρκικό νόμισμα κυμαινόταν κοντά στις 20 λίρες έναντι του δολαρίου. Έκτοτε, όμως, οι απώλειες διευρύνθηκαν -περισσότερο από τις 21 λίρες που ανέμενε η τράπεζα- μέσα σε μόλις μερικές ημέρες. Ενδεικτικά, το απόγευμα της Πέμπτης, η λίρα βρίσκεται σε νέο χαμηλό, περίπου στις 23,29.

«Πιστεύουμε ότι (η λίρα) ενδέχεται να φτάσει νωρίτερα στη δωδεκάμηνη πρόβλεψη, εάν η προσαρμογή συνεχίσει να είναι πιο εμπροσθοβαρής», αναφέρθηκε σε νέα έκθεση της Τετάρτης.

Ο ρόλος του νέου ΥΠΟΙΚ

Η βουτιά καταγράφηκε παρά την ανάθεση του Mehmet Simsek ως νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να εφαρμόσει πολιτικές πιο φιλικές προς τις αγορές. Η ανάληψη της θέσης από τον Simsek έσπειρε πάντως αισιοδοξία στους επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι αναμένουν ότι η χώρα θα χαράξει εφεξής ένα νέο μονοπάτι στο πεδίο της οικονομίας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, έπειτα από χρόνια αποφάσεων και κύκλων επεκτατικής πολιτικής που έρχονταν σε σύγκρουση με τον υψηλότατο πληθωρισμό.

«Προηγουμένως, το νόμισμα ήταν υπερεκτιμημένο, ιδίως δεδομένης της πληθωριστικής και πιστωτικής πορείας, αλλά εάν αφεθεί έτσι, τότε θα προκαλέσει ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε στο CNBC η Rachel Ziemba, ιδρυτής της Ziemba Insights.

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε τον Μάιο στο 39,59%, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Τον περασμένο Οκτώβριο, ανερχόταν στο δυσθεώρητο 85,51%.

Η Ziemba προβλέπει πως η λίρα ίσως συνεχίσει να διολισθαίνει στα επίπεδα μεταξύ 25 και 28 έναντι του δολαρίου, ενώ δηλώνει πως θα είναι δύσκολο να βρει ένα σταθερό επίπεδο.

Καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της λίρας είναι το περιθώριο που θα δώσει ο Ερντογάν στον επόμενο κεντρικό τραπεζίτη να εφαρμόσει την απαιτούμενη πολιτική σύσφιγξης, σημείωσε η Ziemba. Η ίδια προσέθεσε πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον. «Εάν δεν γίνουν αυτό τον μήνα, θα έρθουν σύντομα», εκτίμησε.

Στο μεταξύ, οι κρατικές τράπεζες της χώρας φαίνεται πως έχουν σταματήσει τις παρεμβάσεις στο νόμισμα, όπως μετέδιδαν αυτή την εβδομάδα οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα με γνώση επί του θέματος. Ωστόσο, ο αναλυτής της Wells Fargo, Brendan McKenna, υποστήριξε μιλώντας στο CNBC ότι ο Ερντογάν δεν θα θέλει να δώσει τον έλεγχο της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής σε κάποιον άλλο, συμπεριλαμβανομένου του Simsek.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Άγγιξε ιστορικό χαμηλό η λίρα – Το μεγαλύτερο sell-off από το 2021

Τουρκική οικονομία: Το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν

Spiegel: Υπαρκτός ο κίνδυνος τουρκικής χρεoκοπίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News