Business & Finance Παρασκευή 16/06/2023, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται στροφή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Έρχεται στροφή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας αναμένουν οι οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης και η ανάληψη κεντρικών ρόλων στην οικονομική σκηνή από άτομα φιλικά προς τους επενδυτικούς κύκλους έσπειρε αισιοδοξία για σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, στην επόμενη συνεδρίαση στις 22 Ιουνίου αναμένεται μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου, στο 17% από το τρέχον επίπεδο του 8,5%. Σύμφωνα μάλιστα με παράλληλη δημοσκόπηση του Bloomberg ανάμεσα σε 10 οικονομολόγους, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο 20%.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως είναι ευρέως αναμενόμενη μία στροφή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, η οποία επί χρόνια ακολουθεί -κατ’ εντολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- ανορθόδοξες πολιτικές που έρχονται σε σύγκρουση με τις οικονομικές θεωρίες και τα εμπειρικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα δεν έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο από τον Μάρτιο του 2021, παρότι μεσολάβησε κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εκτίναξη του πληθωρισμού στη χώρα.

Μετά τις δεύτερες εκλογές του Μαΐου, όμως, δύο ρόλοι-κλειδιά για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής ανατέθηκαν σε δύο βετεράνους της Wall Street. Υπουργός οικονομικών ανέλαβε ο Mehmet Simsek και κεντρική τραπεζίτης η Hafize Gaye Erkan, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αυξάνουν τα στοιχήματα για σταδιακή μεταβολή στη νομισματική πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει περιθώριο ευελιξίας στη νομισματική πολιτική, λέγοντας ότι «δέχθηκε» τα μέτρα που πρότειναν ο Simsek και η Erkan.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέος αέρας στη νομισματική πολιτική – Ποια είναι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκική οικονομία: Το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν

Τουρκία: Επιστροφή σε ορθολογικό έδαφος υπόσχεται ο νέος υπ. Οικονομικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News