Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 14:16
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει αγορές και επενδυτές

Βουτιά για τη λίρα και εκτίναξη των CDS. Ισχυρή πτώση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αναγκάστηκε νωρίτερα να αναστείλει τις συναλλαγές

Τουρκία: Το εκλογικό αποτέλεσμα τρομάζει αγορές και επενδυτές

Τριγμούς στις τουρκικές αγορές προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών και το σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών οι οποίοι ανέμεναν να μπει τέλος στην 20ετή ηγεσία του και ως εκ τούτου στην ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών σήμερα ενώ τα τουρκικά ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κατέγραψαν άλμα. Συγκεκριμένα, η λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 19,70 έναντι του δολαρίου τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης, τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια κατέγραψαν απώλειες άνω των 5 σεντς και τα CDS κατέγραψαν άλμα. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναστολή των συναλλαγών αφού ο γενικός δείκτης κατέγραψε βουτιά άνω του 6% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση με τον τραπεζικό τομέα κατέγραφε πτώση 9,5%. Οι συναλλαγών άρχισαν ξανά στις 10.30 και πλέον ο δείκτης ο BIST 100 σημειώνει πτώση κάτω από 3%.

Ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει το Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου, καθώς κανένας από τους δύο δεν εξασφάλισε το 50% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές. Ωστόσο, το καλύτερο του αναμενόμενου ποσοστό του Ερντογάν και η πλειοψηφία που διατηρεί στο Κοινοβούλιο υποδεικνύουν ότι έχει προβάδισμα να επικρατήσει του αντιπάλου του, σύμφωνα με τον Hasnain Malik, αναλυτή από το Ντουμπάι.

«Αυτό προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στους επενδυτές που ανέμεναν μια νίκη της αντιπολίτευσης και μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής, όπως είπε υποσχεθεί. Στις δύο επόμενες εβδομάδες θα επικρατήσει υψηλό επίπεδο πολιτικής αστάθειας», πρόσθεσε ο Malik.

Η πολιτική Ερντογάν και οι υποσχέσεις Κιλιτσντάρογλου

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται υπό πίεση από το 2018, όταν ο Ερντογάν άρχισε να ενισχύει μια σειρά από «ανορθόδοξες» οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των επιτοκίων για να τονώσει την ανάπτυξη, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε, τους ελέγχους των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την κρατική παρέμβαση.

Οι «αόρατες» παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 177 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 16 μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics. «Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις σε συνάλλαγμα είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διατηρήσουν τη λίρα σχετικά σταθερή», δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο.

Ο συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου έχει υποσχεθεί να επαναφέρει τη νομισματική πολιτική στα πρότυπα των άλλων χωρών και να διορίσει μια αυτόνομη ηγεσία της κεντρικής τράπεζας. Αντίθετα, ο Ερντογάν έχει διώξει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών από το 2019 επιδιώκοντας ολοένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Το σύνολο των τουρκικών μετοχών και ομολόγων από ξένους επενδυτές ανερχόταν σε λιγότερο από 24 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, έναντι 152 δισ. δολάρια πριν από μια δεκαετία. Μια μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής έχει θεωρηθεί κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει τη λίρα εξάντλησαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και οδήγησαν το νόμισμα σε «μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, επικεφαλής προϊόντων της Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.

Τουρκία: Τα ποσοστά και οι εκτιμήσεις

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, λιγότερες από το 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

«Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους επευφημούντες οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του στη χώρα αυτή των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι υπομονετικοί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών για τη λίρα

Eurasia Group: Στο 70-80% εκτινάσσονται οι πιθανότητες νίκης του Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Το θρίλερ παρατείνεται έως τον δεύτερο γύρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News