Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 15:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Το παράθυρο αναβάθμισης της Moody’s και η ανάρτηση Simsek

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει σε έκθεσή του ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας

Τουρκία: Το παράθυρο αναβάθμισης της Moody’s και η ανάρτηση Simsek

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service επισημαίνει σε έκθεσή του ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, εάν η χώρα συνεχίσει και εμβαθύνει τις οικονομικές πολιτικές που εισήχθησαν μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

«Η στροφή προς μια πιο ορθόδοξη, βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη χάραξη πολιτικής είναι πιστωτικά θετική και έρχεται νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», αναφέρει ο οίκος. «Η νέα οικονομική ομάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες της Τουρκίας και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία». Προσθέτει ότι η Τουρκία «έχει αρχίσει να διορθώνει σταδιακά την κατεύθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Τουρκία: Το παράθυρο αναβάθμισης της Moody’s και η ανάρτηση Simsek-1

Σημειωτόν ότι ακόμα και αν η Τουρκία αναβαθμιστεί, θα παραμείνει πιθανότατα στην κατηγορία junk. Η Moody’s αξιολογεί το χρέος της Τουρκίας με Β3, έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στο ίδιο επίπεδο με την Αγκόλα και τη Νικαράγουα. Οι προοπτικές της είναι σταθερές.

Μετά την εκλογική του νίκη, ο Ερντογάν τοποθέτησε δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street – τον Mehmet Simsek και τον Hafize Gaye Erkan – ως υπουργό Οικονομικών και διοικητή της κεντρικής τράπεζας, αντίστοιχα. 

Οι δύο τους επιδιώκουν να ενισχύσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας στην αγορά ομολόγων και μετοχών, τερματίζοντας μια πορεία εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και συνεχών κρατικών παρεμβάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά οδήγησαν σε έξοδο των επενδυτών και πυροδότησαν κρίση πληθωρισμού υπό τους προκατόχους τους.

Την Πέμπτη, ο Simsek δήλωσε ότι πιστεύει ότι η νέα οικονομική πολιτική θα φανεί στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πολιτικές σε ευθυγράμμιση με τους διεθνείς κανόνες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα της χώρας μας στους κραδασμούς», δήλωσε ο Simsek σε ανάρτησή του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς βρέθηκε η Κίνα σε «οικονομικό long Covid»: Το μοτίβο των αυταρχικών καθεστώτων

Τουρκία: Αύξηση του πληθωρισμού μετά από 8 μήνες αποκλιμάκωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News