ΕΕ και Τουρκία συζητούν για πιο στενές τελωνειακές σχέσεις
«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ως προς αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Paolo Gentiloni
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία βρίσκονται σε συνομιλίες για μια επικαιροποίηση των τελωνειακών τους σχέσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της χώρας για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.
«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ως προς αυτό το ζήτημα», δήλωσε την Τρίτη στο Bloomberg ο Paolo Gentiloni, επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ και αρμόδιος για τα τελωνεία. «Θα τα εξετάσουμε με τις ομάδες μας μετά το καλοκαίρι και θα δούμε αν είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα μηνύματα από την Τουρκία».
Ο Gentiloni έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Mehmet Simsekτις τελευταίες δύο εβδομάδες και έχει τονίσει ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τα «θετικά μηνύματα του υπουργού τόσο για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης όσο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν την ενίσχυση των δεσμών με την Τουρκία τον προηγούμενο μήνα, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πριν συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ο Ερντογάν συνέδεε το θέμα με τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ – αλλά η ένταξή της στην Ένωση παραμένει εκτός της ατζέντας των συζητήσεων.
Οι απόπειρες της Τουρκίας και η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν χαιρετήσει τις αποπειρες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειά της να προσελκύει ξένους επενδυτές προκειμένου να τονώσει την προβληματική οικονομία της και να τερματίσει την κρίση κόστους ζωής που έχει προκαλέσει κυρίως ο αυξανόμενος πληθωρισμός. Ωστόσο, οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ παραμένουν τεταμένες εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής του Ερντογάν έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.
Ο Simsek, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Σάλτσμπουργκ την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ στο τέλος. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε ένα ταξίδι που είναι σημαντικό για τον συνολικό μετασχηματισμό», είπε.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε πάντως στις 20 Ιουλίου ότι η επίλυση των εντάσεων που σχετίζονται με την Κύπρο θα αποτελέσει το κλειδί για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει εδώ και καιρό για την επικαιροποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν έχει καταφέρει να σημειώσει καμία πρόοδο εν μέσω των επιδείμενων διμερών σχέσεων και των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, η προσπάθεια πλέον μπαίνει σε μια νέα φάση, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να βελτιώσει τις εμπορικές της σχέσεις με διάφορες χώρες, με στόχο να εδραιώσει συνεργασίες σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό πλαίσιο και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.
Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι η διαδικασία επανασύνδεσης με την Τουρκία και η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων είναι επίσης σημαντικές για λόγους ασφαλείας. «Νομίζω ότι κανείς που είναι ρεαλιστής δεν μιλάει για ένταξη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες», είπε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News