Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 22:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρίν Τάι: Οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρύνουν τις ανησυχίες της Ε.Ε.

Κατρίν Τάι: Οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρύνουν τις ανησυχίες της Ε.Ε.

Oι ΗΠΑ έχουν θέσει ως βασική τους προτεραιότητα να απομακρύνουν τις ανησυχίες της Ε.Ε. ότι η αμερικανική νομοθεσία για τις πράσινες επενδύσεις θα προσελκύσει πράσινες εταιρείες στις ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης, ανέφερε η Εκπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα Εμπορίου, Κατρίν Τάι. 

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν επίσης υπογράψει συμφωνία για τις ποσοστώσεις στους δασμούς αναφορικά με γεωργικά προϊόντα, σημείωσε η Τάι. 

Η Ε.Ε. εκδηλώνει έντονες ανησυχίες για το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους 369 δισ.δολαρίων των ΗΠΑ που εμπεριέχεται στη Νομοθετική Πράξη για την Αντιμετώπιση του Πληθωρισμού, που τέθηκε σε ισχύ φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων, υπό τη μορφή επιδοτήσεων, εφαρμόζεται μόνο σε τοπικές εταιρείες. 

Οι δύο διατλαντικοί εταίροι πάντως διόρισαν μία ομάδα εργασίας τον Οκτώβριο για να αντιμετωπίσουν τα ακανθώδη ζητήματα. Η Τάι πάντως ανέφερε στους δημοσιογράφους εν όψει της συνάντησής της με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ότι η ομάδα εργασίας βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις, παρότι τα θέματα αυτά είναι περίπλοκα.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν εκθέσει τον ευάλωτο χαρακτήρα των αλυσίδων προσφοράς. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την Τάι, δεν επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική της εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας, αλλά θέλει να να δημιουργήσει συμπληρωματικές εμπορικές πολιτικές με συμμάχους. 

Οι δύο εταίροι έχουν επίσης χρονική προθεσμία έως τον Οκτώβριο προκειμένου να συμφωνήσουν για το εμπορικό καθεστώς που θα διέπει την υπερπαραγωγή στον παγκόσμιο κλάδο χάλυβα και να δημιουργήσουν κίνητρα για παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου σε χαμηλή περιεκτικότητα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Τον Οκτώβριο του 2021, οι ΗΠΑ ανέστειλαν για δύο χρόνια τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που είχαν επιβληθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε την εξουσία. Στο ερώτημα εάν οι δασμοί αυτό θα επανέλθουν, η Τάι απάντησε ότι «πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα», όμως η πρόκληση είναι, όπως είπε, να βρεθεί μία λύση που να ταιριάζει σε δύο διαφορετικά συστήματα.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News