Business & Finance Δευτέρα 21/08/2023, 13:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το στοίχημα των 124 δισ. δολαρίων για τη «σωτηρία» της λίρας, στοιχειώνει τώρα την Τουρκία 

Πώς το στοίχημα των 124 δισ. δολαρίων για τη «σωτηρία» της λίρας, στοιχειώνει τώρα την Τουρκία 

Καθώς η λίρα συμπλήρωνε σχεδόν μια δεκαετία συνεχών απωλειών, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν μία ιδέα που υποσχόταν μια γρήγορη λύση και βοηθούσε στο να αποφευχθεί μια ακόμη νομισματική κρίση.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το πρόγραμμα αποταμίευσης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και κατάφερε να δώσει στο τουρκικό νόμισμα μήνες σταθερότητας, έχει γίνει πολύ μεγάλο για να αντιστραφεί και πολύ επικίνδυνο για να σταματήσει να υφίσταται.

Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, έγινε έκτοτε ένα απαραίτητο αλλά δαπανηρό εργαλείο, σημειώνει το Bloomberg.  Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κεντρική τράπεζα αποκάλυψε την Κυριακή ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προκειμένου να μειώσει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών να  αντιδράσουν με πτώση τη Δευτέρα. 

Στα 124 δισεκατομμύρια δολάρια, οι αποταμιεύσεις που συνδέονται με το συνάλλαγμα – και είναι προστατευμένες από την υποτίμηση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων – αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεων, ξεπερνώντας τα μεικτά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Το πρόγραμμα, γνωστό με το τουρκικό ακρωνύμιο KKM, είναι όλο και περισσότερο ένα βαρίδι για τα κρατικά ταμεία αλλά και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων σε μια πιο συμβατική πορεία, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Καθώς η κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία της Hafize Gaye Erkan ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα – μια απόφαση που θα ήταν ταμπού υπό τον προκάτοχό της – το KKM μπορεί να αποδειχθεί μια μόνιμη «κληρονομιά» της εποχής των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, όσοι έχουν καταθέσεις λίρας μπορούν να αντισταθμίσουν τις συναλλαγματικές απώλειές τους παίρνοντας αποζημίωση με κρατική εγγύηση για οποιαδήποτε υποτίμηση υπερβαίνει το ύψος των τόκων των λογαριασμών τους. Δεδομένου ότι οι εισροές πιθανότατα προέρχονται από τη μετατροπή λογαριασμών σε σκληρό νόμισμα, έγιναν μια πρόσθετη πηγή δολαρίων για τα μειωμένα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Όμως τώρα, με την τελευταία απόφασή της, η κεντρική τράπεζα καλεί τις τράπεζες να αποθαρρύνουν τους πελάτες από την ανανέωση των καταθέσεων KKM, αναγκάζοντας όσα πιστωτικά ιδρύματα δεν πληρούν συγκεκριμένους στόχους για μετατροπές σε λογαριασμούς κανονικών λιρών να αγοράσουν επιπλέον κρατικά ομόλογα.

Τα καταθετικά επιτόκια της λίρας, τα οποία έπεφταν πριν από την απόφαση του Σαββατοκύριακου, αναμένεται τώρα να αυξηθούν, δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος με άμεση γνώση των σχεδίων, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Ο πρώτος στόχος των κανονισμών φαίνεται να είναι η μείωση του μεριδίου των λογαριασμών KKM», δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci από την Κωνσταντινούπολη. «Τα νέα μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα επιτόκια καταθέσεων, υποδεικνύοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσουν να μην φτάνουν τις προσδοκίες της αγοράς».

Οι επιλογές της Τουρκίας είναι περιορισμένες επειδή οποιαδήποτε απότομη κατάρρευση πιθανότατα θα ωθούσε τους ανθρώπους να συσσωρεύσουν δολάρια, απειλώντας τα επίσημα αποθέματα που είναι πολύ εξαντλημένα για να καλύψουν μια έκρηξη ζήτησης για σκληρό νόμισμα.

Αλλά οι οικονομικές παρενέργειες ήταν τόσο ενοχλητικές, ώστε η κεντρική τράπεζα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Η χειρότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εδώ και 21 χρόνια

Βρετανία: Φρέναρε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Τουρκία: Πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη διετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News