Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 14:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέα πρόσωπα στο οικονομικό επιτελείο αλλά ίδια πολιτική;

Τουρκία: Νέα πρόσωπα στο οικονομικό επιτελείο αλλά ίδια πολιτική;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan δήλωσε ότι δίνει στη νέα του οικονομική ομάδα περισσότερα περιθώρια για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της χώρας, μια παραχώρηση που ανοίγει τουλάχιστον για λίγο, το δρόμο για μια στροφή από τα χρόνια αντισυμβατικών μέτρων που πυροδότησαν μια κρίση πληθωρισμού.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τη νομισματική πολιτική, μετά την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Mehmet Simsek και της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Hafize Gaye Erkan, ο Erdoğan σήμανε την υποστήριξή του στα δύο βασικά πρόσωπα που διόρισε, αλλά χωρίς να αποκηρύξει την προτίμησή του για εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

«Συμφωνήσαμε να κάνει ο υπουργός μας γρήγορα και άνετα βήματα μαζί με την κεντρική τράπεζα», είπε ο Erdoğan σε ομάδα δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε δηλώσει την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα».

Οι δηλώσεις είναι μια επιβεβαίωση ότι η Τουρκία είναι πιθανόν έτοιμη να αναθεωρήσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνες για την έξοδο ξένων επενδυτών και αφήνουν τις τιμές να καλπάζουν εκτός ελέγχου. Οι επενδυτές περιμένουν μεγάλη αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 22 Ιουνίου.

Όμως ο Erdoğan, ο οποίος πιστεύει ότι το φθηνότερο χρήμα οδηγεί σε επιβράδυνση του πληθωρισμού, κατέστησε σαφές ότι οι προτεραιότητές του παραμένουν αμετάβλητες, ακόμη και όταν —προς το παρόν— επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο ίδιος Erdoğan

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο πρόεδρος κινείται προς μια σοβαρή αλλαγή στις πολιτικές επιτοκίων», είπε ο Erdoğan. «Παραμένω ίδιος».

Μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, που του έδωσαν άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Τούρκος ηγέτης έχει ανανεώσει το υπουργικό συμβούλιο μετά από μια κρίση κόστους ζωής και την πτώση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. 

Ο διορισμός της Erkan την περασμένη εβδομάδα ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο πρώην σχεδιαστής στρατηγικής της Merrill Lynch Mehmet Simsek, έγινε υπουργός Οικονομικών. 

«Δεν την ήξερα», σημείωσε ο αναφορικά με την Erkan. «Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να έχουμε μια γυναίκα επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα και κάναμε αυτό το βήμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος της Erkan, Sahap Kavcioglu, δεν αύξησε ποτέ τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του παρά τον πληθωρισμό που πλησίασε το 86% πέρυσι. Ο Kavcioglu, που τώρα διορίστηκε επικεφαλής της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής, ήταν ο σύμμαχος του Erdoğan στο επιχείρημα ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα εμπειρικά στοιχεία και τη γενική θεωρία. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Νέος αέρας στη νομισματική πολιτική – Ποια είναι η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Μαζική στροφή στο Tether ως «καταφύγιο» απέναντι στη λίρα

Τουρκική λίρα: Η βουτιά που περίμενε η Goldman Sachs στο τρίμηνο έγινε σε τρεις μέρες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News