Business & Finance Σάββατο 10/06/2023, 09:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μαζική στροφή στο Tether ως «καταφύγιο» απέναντι στη λίρα

Τουρκία: Μαζική στροφή στο Tether ως «καταφύγιο» απέναντι στη λίρα

Οι Τούρκοι στρέφονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων ως ασφαλές καταφύγιο απέναντι στη λίρα που καταρρέει.

Η τοπική ζήτηση για Tether, stablecoin που υποστηρίζεται από το δολάριο, αυξήθηκε στις αρχές Μαΐου ενόψει των εκλογών και παρέμεινε υψηλή από τη στιγμή που η νίκη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταρακούνησε τις αγορές. Ενώ γενικότερα καταγράφηκε μία απότομη πτώση στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η λίρα τα πήγε ακόμη χειρότερα, αγγίζοντας αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά τις τελευταίες ημέρες.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 11% έναντι το δολαρίου την τελευταία εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα σταμάτησε τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος μετά τις εκλογές. Από τις προηγούμενες εκλογές του 2018, η λίρα έχει απωλέσει περίπου το 80% της αξίας της καθώς ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης και της προσπάθειας για τιθάσευση του πληθωρισμού. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα κρυπτονομίσματα, όπως τα stablecoins, γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά επειδή έχουν μια σταθερή σύνδεση με το δολάριο. Οι συναλλαγές με λίρες αντιπροσώπευαν το 10% του συνολικού ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στην αγορά των 1,1 τρισ. δολαρίων στις αρχές Ιουνίου, αφού κορυφώθηκαν στο 18% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Kaiko. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 4% στις αρχές του 2023.

Ο Ebru Güven, λέκτορας πανεπιστημίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη και πρώην τραπεζίτης, αναφέρει ότι οι κανονισμοί έχουν καταστήσει δύσκολη την αγορά δολαρίων ή χρυσού με τη λίρα. «Γι΄αυτό και η επένδυση σε stablecoins επιτρέπει στους Τούρκους να διατηρήσουν την αξία του πλούτου τους, είναι ένας από τους τρόπους για να διατηρήσουν κάποια αξία όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός. Αυτό είναι το μόνο κίνητρο για τους ανθρώπους να αγοράσουν stablecoin αυτή τη στιγμή», εξήγησε. 

Lira Sank Against The Dollar
 
 
 

«Λίγο πριν από τις εκλογές, θέλησα να μετατρέψω τις τουρκικές λίρες μου σε δολάρια, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον του νομίσματος. Για να προστατευτώ από αυτόν τον κίνδυνο, αγόρασα Tether», είπε ο Batuhan Basoglu, ένας 28χρονος γραφίστας, που συναλλάσσεται στο ανταλλακτήριο Binance.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τους ιστορικά χαμηλούς όγκους, η ζήτηση για stablecoins στις τουρκικές αγορές παρέμεινε ισχυρή», δήλωσε η Dessislava Aubert, αναλύτρια της Kaiko. Το μερίδιο της Tether στους όγκους συναλλαγών στις τοπικές αγορές έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2020 τον Μάιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική λίρα: Η βουτιά που περίμενε η Goldman Sachs στο τρίμηνο έγινε σε τρεις μέρες

Τουρκία: Άγγιξε ιστορικό χαμηλό η λίρα – Το μεγαλύτερο sell-off από το 2021

Spiegel: Υπαρκτός ο κίνδυνος τουρκικής χρεoκοπίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News