Business & Finance Τετάρτη 24/05/2023, 21:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Μαυροβούνιο ακυρώνει την εγγύηση για τον επιχειρηματία Do Kwon

Το Μαυροβούνιο ακυρώνει την εγγύηση για τον επιχειρηματία Do Kwon

Ανώτατο δικαστήριο στο Μαυροβούνιο ακύρωσε την Τετάρτη την εγγύηση των 800.000 ευρώ (880.640 δολάρια) που είχε χορηγηθεί προηγουμένως στον Do Kwon, έναν επιχειρηματία κρυπτονομισμάτων που κατηγορείται στις ΗΠΑ για απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τον σύμμαχό του εν αναμονή της δίκης.

Ο Do Kwon, υπήκοος Νότιας Κορέας, είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Terraform Labs με έδρα τη Νότια Κορέα, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το stablecoin TerraUSD, το οποίο κατέρρευσε τον Μάιο του 2022, αναστατώνοντας τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Συνελήφθη τον Μάρτιο μαζί με τον Han Chang-joon, πρώην οικονομικό υπεύθυνο της Terraform Labs, καθώς προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πτήση για το Ντουμπάι στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Κατηγορούνται για πλαστογραφία επίσημων εγγράφων και δικαστήριο της Ποντγκόριτσα διέταξε την προφυλάκισή τους για 30 ημέρες.

Το ανώτερο δικαστήριο συμφώνησε με έναν εισαγγελέα ότι τόσο η εγγύηση των 800.000 ευρώ όσο και η δήλωση των δύο κατηγορουμένων ότι δεν θα το σκάσουν μόλις αποφυλακιστούν δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστη υπόσχεση, δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι, μόλις αποφυλακιστούν, δεν θα είχαν κανένα συμφέρον να παραμείνουν στο Μαυροβούνιο, όπου θα περίμεναν την έκδοσή τους.

Μετά τη σύλληψη του Do Kwon, το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν έδωσε στη δημοσιότητα κατηγορητήριο οκτώ καταγγελιών εναντίον του για απάτη με κινητές αξίες, απάτη μέσω διαδικτύου, απάτη με εμπορεύματα και συνωμοσία.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε ακρόαση νωρίτερα τον Μάιο αρνήθηκαν κάθε αδίκημα σχετικά με τις κατηγορίες που τους απήγγειλε ο εισαγγελέας του Μαυροβουνίου, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι διαθέτουν περιουσία αξίας εκατομμυρίων και ότι η εγγύηση θα καταβληθεί από τις συζύγους τους. 

Η αστυνομία δήλωσε μετά τη σύλληψή τους ότι βρήκε στις αποσκευές τους παραποιημένα διαβατήρια της Κόστα Ρίκα, ένα ξεχωριστό σετ βελγικών διαβατηρίων, φορητούς υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση των Do Kwon και Chang-joon και την παράδοση των υπολογιστών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά κάνει rebranding χωρίς μεγάλη επιτυχία

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την αγορά του bitcoin

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News