Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 10:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την αγορά του bitcoin

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την  αγορά του bitcoin

(upd) Να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 31.000 δολάρια επιχειρεί το bitcoin, έπειτα από το sell off της τελευταίας εβδομάδας που το έφερε ακόμα και κάτω από το φράγμα των 30.000 δολαρίων, ανεβάζοντας τις απώλειές του από το ρεκόρ του Νοεμβρίου στο 55%. 

Πέραν της διαπίστωσης ότι το bitcoin ακολουθεί αυτή την περίοδο την πορεία του Nasdaq και άρα επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που απομακρύνει ρευστότητα από το σύστημα, ο πανικός στην αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα του TerraUSD. 

Το TerraUSD ή UST είναι ένα αλγοριθμικό stablecoin που δημιουργήθηκε από την σιγκαπουριανή Terraform Labs το 2018, με στόχο να είναι «δεμένο» στο 1 προς 1 με το δολάριο. Πρακτικά, κομμάτι του Terra blockchain project είναι να ακολουθεί την πορεία του δολαρίου, όπως κάνουν άλλα stablecoins όπως το tether και το USDC.

Όμως, το UST έπεσε στα 70 σεντς για πρώτη φορά τη Δευτέρα, εν μέσω μιας μαζικής εξόδου επενδυτών, που περιγράφεται σαν «bank run». Το token έπεσε μέχρι τα 62 σεντς πριν να ανακτήσει έδαφος στα 90 σεντς χθες. Όμως σήμερα σημειώνει νέα βουτιά στα 50 σεντς, εξανεμίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια. Το luna, το οποίο είναι κομμάτι της σύνδεσης του TerraUSD με το δολάριο, έχασε το 83% της αξίας του τις τελευταίες 24 ώρες. 

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την  αγορά του bitcoin-1

Σε αντίθεση με άλλα stablecoins, το Terra δεν στηρίζει την αξία του σε μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αλλά χρησιμοποιεί έναν σύνθετο κώδικα και το «αδερφό» νόμισμα luna για να σταθεροποιήσει την τιμή του. 

Όπως εξηγεί το CNBC, το UST είναι σημαντικό για τους επενδυτές του bitcoin γιατί το Luna Foundation Guard, ένας οργανισμός που στηρίζει το project του Terra, έχει στην κατοχή του bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα μπορούσε να «ξεφορτώσει» στην αγορά ανά πάσα στιγμή, ειδικά εάν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα. 

Αυτό που προβλέπει το πρωτόκολλο του Terra είναι να καταστρέφει και να δημιουργεί νέες μονάδες UST και luna, για να προσαρμόζει την προσφορά. Όταν η τιμή του UST πέσει κάτω από το δολάριο, μπορεί να βγει από την κυκλοφορία και να ανταλλαχθεί με luna, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι καθώς θα βρίσκονται λιγότερα UST σε κυκλοφορία, η τιμή τους θα αυξηθεί. 

Επιπλέον, ο δημιουργός του Terra, Do Kwon, αγόρασε bitcoin 3,5 δισ. δολαρίων για να στηρίξει το UST σε καιρό κρίσης. Η θεωρία ήταν ότι το UST θα μπορούσε τελικά να ανταλλάσσεται με bitcoin αντί για luna, αλλά αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην πράξη. 

Τη Δευτέρα, το Luna Foundation Guard του Kwon ανακοίνωσε ότι θα δανείσει bitcoin αξίας 750

εκατ. δολαρίων στις εταιρείες trading για να βοηθήσει να προστατευτεί η σύνδεση με το δολάριο στο 1 προς 1, ενώ άλλα 750 εκατ. UST θα δανειστούν για να αγοραστούν και άλλα bitcoin όταν οι συνθήκες στην αγορά ομαλοποιηθούν. 

Συνεπώς, πολλοί επενδυτές των κρυπτονομισμάτων φοβούνται ότι το Luna Foundation Guard μπορεί να έχει πουλήσει ή να πουλήσει στο άμεσο μέλλον μεγάλο μέρος των bitcoin του για να στηρίξει το UST, καθώς αναλυτές επισημαίνουν ότι το bitcoin wallet του οργανισμού είναι εντελώς άδειο. 

Οι ανησυχίες των επενδυτών εντάθηκαν όταν το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων, το Binance, ανέστειλε προσωρινά τις αναλήψεις τόσο στο UST όσο και στο luna, λόγω του μεγάλου όγκου εντολών ανάληψης που εκκρεμούσαν, οι οποίες «μπούκωσαν» το δίκτυο. Έκτοτε, το Binance αποκατέστησε τις αναλήψεις. 

Ο Do Kwon έγραψε στο Twitter ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα σχέδιο για την ανάκαμψη του UST, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι η αποσύνδεση του Terra από το δολάριο τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου για τα stablecoins.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Σφαγή» στο bitcoin: 4 στους 10 επενδυτές χάνουν χρήματα

Κάτω από τα 30.000 δολάρια το bitcoin – Τι λέει ο «γκουρού» Michael Novogratz

Μήπως τελικά τo Βitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News