Business & Finance Κυριακή 1/05/2022, 09:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηχηρό «όχι» στα κρυπτονομίσματα: Τι είπε το ισχυρότερο δίδυμο επενδυτών στον κόσμο

Ηχηρό «όχι» στα κρυπτονομίσματα: Τι είπε το ισχυρότερο δίδυμο επενδυτών στον κόσμο

Τουλάχιστον επιφυλακτική είναι η στάση που διατηρεί ο Γουόρεν Μπάφετ απέναντι στα κρυπτονομίσματα, παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει μεγαλύτερη αποδοχή. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire Hathaway, o «Σοφός της Ομάχα» δήλωσε συγκεκριμένα για το bitcoin ότι δεν αποτελεί ένα παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο και δεν παράγει τίποτα απτό.

«Δεν ξέρω αν κινηθεί ανοδικά ή καθοδικά τον επόμενο χρόνο, ή τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια. Αλλά για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, ότι δεν παράγει τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα.

Ακόμη και οι φανατικοί του Bitcoin τείνουν να αντιμετωπίζουν το κρυπτονόμισμα ως παθητικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο οι επενδυτές αγοράζουν με την ελπίδα να δουν την αξία του να αυξάνεται εν καιρώ. Ο ίδιος ο Μπάφετ τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν επενδύσει σε bitcoin θα τα έχουν στην κατοχή τους για πολύ καιρό.

Επίσης, ο Μπάφετ εξήγησε και το μειονέκτημα του bitcoin σε σχέση με άλλα assets. «Εάν μου ζητούσατε…για 1% τόκο σε όλη την καλλιεργήσιμη έκταση των ΗΠΑ, να πληρώσω 25 δισ. δολάρια, θα σας υπέγραφα σήμερα την επιταγή. Μετά, για 25 δισ. δολάρια θα είχα το 1% της καλλιεργήσιμης γης. Εάν μου προσφέρατε το 1% όλων των διαμερισμάτων στη χώρα για επιπλέον 25 δισ. δολάρια, θα την υπέγραφα την επιταγή. Αν όμως μου πείτε ότι έχετε όλα τα bitcoin στον κόσμο και μου τα προσφέρετε για 25 δολάρια, δεν θα τα έπαιρνα, γιατί τι να τα κάνω; Θα πρέπει να σας τα πουλήσω μία ή άλλη. Δεν κάνει τίποτα. Τα διαμερίσματα θα παράγουν ενοίκιο και η γη θα παράγει τρόφιμα», τόνισε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει αποκτήσει ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν σοβαρές προοπτικές ως ψηφιακά νομίσματα.

Ο Μπάφετ όμως διαφωνεί: «Για να έχουν αξία τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να παράγουν κάτι σε κάποιον. Και υπάρχει μόνο ένα νόμισμα που είναι αποδεκτό. Μπορείς να επινοήσεις ένα σωρό πράγματα – μπορούμε να φτιάξουμε νομίσματα Berkshire… αλλά τελικά, αυτά είναι τα χρήματα» τόνισε κρατώντας ένα χαρτονόμισμα 20 δολαρίων. «Και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ…να αφήσει το νόμισμα της Berkshire να αντικαταστήσει τα δικά της χρήματα», προσέθεσε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Charlie Munger, ο οποίος έχει επίσης κάνει στο παρελθόν έντονα σχόλια για το Bitcoin τόνισε χαρακτηριστικά: «Στη ζωή μου, προσπαθώ να αποφεύγω πράγματα που είναι βλακώδη, σατανικά και χαλούν την εικόνα μου σε σχέση με κάποιον άλλο – και το Bitcoin τα κάνει και τα τρία. Πρώτον, είναι βλακώδες, διότι είναι πιθανό η αξία του να πάει στο μηδέν. Είναι σατανικό διότι υποτιμά το σύστημα της Fed…και τρίτον, μας κάνει να μοιάζουμε χαζοί σε σχέση με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ήταν αρκετά έξυπνος, ώστε να απαγορεύσει το Bitcoin στην Κίνα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί λέει ότι τα χρηματιστήρια έχουν γίνει «καζίνο»

Μήπως τελικά τo Βitcoin δεν είναι ψηφιακός χρυσός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News