The New York Times Σάββατο 15/04/2023, 21:07 DAVID YAFFE-BELLANY, ERIN GRIFFITH
THE NEW YORK TIMES

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά κάνει rebranding χωρίς μεγάλη επιτυχία

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά κάνει rebranding χωρίς μεγάλη επιτυχία

Σε συνέδριο κρυπτονομισμάτων τον Φεβρουάριο στο Ντένβερ, ακούστηκε ένα τραγούδι που σύμφωνα με ιστοσελίδα που παρακολουθεί την αγορά απευθυνόταν στους πιστούς ακολούθους των cryptos.

Στο ρεφρέν καταγράφονταν οι γνωστοί «κακοί» της αγοράς, από τον Do Kwon που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες μέχρι τον Sam Bankman-Fried της FTX που έχει καταρρεύσει, μαζί με μερικές βρισιές. «Στο επόμενο bull market, υποσχόμαστε να μην έχουμε συναλλαγές που θα διαχειρίζονται αυτοί οι τοξικοί τύποι», λέει το τραγούδι.

Μετά το καταστροφικό 2022, οπότε κατέρρευσαν μεγάλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, η αγορά προσπαθεί να κάνει rebrand.

Στις εταιρείες που επιβίωσαν, τα στελέχη ψάχνουν νέους τρόπους προώθησης προϊόντων, τα οποία πλέον πολλοί δεν εμπιστεύονται, και να αποστασιοποιηθούν από πρώην συναδέλφους και μέντορες που ενδέχεται να πάνε για χρόνια φυλακή. Ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αυξημένο ενδιαφέρον στην τεχνητή νοημοσύνη. Άλλες επιχειρούν να αντικαταστήσουν τη λέξη crypto, υποστηρίζοντας ότι ο όρος έχει στιγματιστεί μόνιμα.

Οι εταιρείες της αγοράς «κινούνταν σταδιακά προς μεταβολή» ακόμη και πριν την κατάρρευση της πλατφόρμας FTX τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Todd Irwin της υπηρεσίας branding Fazer. «Μετά το περιστατικό της FTX, η αλλαγή επιταχύνθηκε δραματικά».

Η αλλαγή είναι προσπάθεια ρουτίνας για την αγορά, η οποία έχει περάσει από αλλεπάλληλες εκρήξεις και υφέσεις στη σύντομη ιστορία της. Οι πρώτοι υποστηρικτές του Bitcoin όφειλαν να πείσουν το κοινό και τις εποπτικές αρχές ότι τα κρυπτονομίσματα δεν ήταν μόνο ένα βολικό εργαλείο για εμπόρους ναρκωτικών. Μετά την έκρηξη το 2017 υπήρξε αυξημένος έλεγχος από τις εποπτικές αρχές, καθώς ορισμένες start ups αποδείχθηκε πως ήταν απάτη.

Η πρόσφατη προσπάθεια δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα την κατάσταση στην αγορά. Μετά την κατάρρευση της FTX, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πρόστιμα και άλλες ποινές εναντίον μεγάλων εταιρειών κρυπτονομισμάτων. Η κατάρρευση δύο συνεργαζόμενων τραπεζών, της Silvergate και της Signature, κατέφεραν νέα πλήγματα στις εταιρείες του κλάδου. 

Και η βιομηχανία ακόμη δυσκολεύεται να αποδείξει την πρακτική της αξία.

«Το rebranding δεν λύνει το βασικό πρόβλημα», δήλωσε ο Lee Reiners, πρώην επόπτης στην Fed νέας Υόρκης που πλέον διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Σε τι βοηθά; Τι πρόβλημα λύνει;»

Πριν από έναν χρόνο, η αγορά κρυπτονομισμάτων πλημμύριζε από χρήματα. Στο σπίτι του στις Μπαχάμες τον περασμένο Απρίλιο, ο Bankman-Fried φιλοξένησε συνέδριο μιας εβδομάδας, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν πάρτι στις παραλίες. Ανάμεσα στους καλεσμένους: ο Su Zhu, ιδρυτής της Τhree Arrows Capital, η οποία κατέρρευσε μετά από μερικές εβδομάδες, όταν τα κρυπτονομίσματα έκαναν βουτιά.

Τώρα, ο Bankman-Fried κατηγορείται για τη διαχείριση της FTX και στελέχη της βιομηχανίας προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της κατάρρευσης.

Καμία εταιρεία του κλάδου δεν δέχεται περισσότερη πίεση από την Binance, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο αγωγής από τις αρχές των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τη σταθερότητά της και την έλλειψη συνεργασίας της με τις αρχές. Τον Φεβρουάριο, ο CEO της, Changpeng Zhao, ανακοίνωσε το Bicasso, ένα προϊόν που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάχνει έργα τέχνης με τη μορφή NFT.

Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος και άλλες προσωπικότητες της αγοράς αναρτούν βίντεο στα social media, τα οποία φαίνεται να τους αποσυνδέουν από τους άλλοτε ήρωες της βιομηχανίας, όπως ο Bankman Fried. «Η τιμή δεν δωρίζεται. Αποκτάται», αναφέρει ο Zhao σε μία ανάρτηση.

Αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και στο συνέδριο ETH στο Ντένβερ, το οποίο απευθυνόταν σε υποστηρικτές του Ethereum. Ο Jonathan Mann, συνθέτης, τραγούδησε τον «ύμνο» εναντίον των εχθρών της αγοράς.

«Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα αποχαιρετιστήριο σε όλη αυτή την τοξικότητα και το κακό κλίμα και τα αισθήματα του 2022», δήλωσε ο Mann. «Ζήτησα από όλους να κάνουν ασκήσεις αναπνοής πριν: “Κλείστε τα μάτια σας. Πάρτε βαθιά ανάσα, αφήστε τον αέρα.” Θα εξαγνιστούμε».

Για ορισμένους παράγοντες του κλάδου όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Μερικές εταιρείες εγκατέλειψαν τα κρυπτονομίσματα.

Στα τέλη του 2021, ο Troy Osinoff ίδρυσε την Zurp, ελπίζοντας να απλοποιήσει σύνθετες επενδύσεις κρυπτονομισμάτων για τον μέσο καταναλωτή. Η Zurp επρόκειτο να ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κατάρρευση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος Luna, πυροδότησε ύφεση στην αγορά.

Ο Osinoff αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση και η Zurp άρχισε να αναπτύσσει μια πιστωτική, η οποία προσφέρει οφέλη που απευθύνονται στην Gen Z. Ο Osinoff δήλωσε ότι ακόμη ελπίζει να ενσωματώσει λειτουργίες κρυπτονομισμάτων στις υπηρεσίες της Zurp, αλλά μόνο όταν βελτιωθεί το κλίμα.

«Είναι ήδη δύσκολο να κινήσεις το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε. «Περιμένουμε απλώς να σταθεροποιηθούν».

Copyright:
2023 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Nouriel Roubini: Έρχεται η αποκάλυψη στα cryptos

Binance: Απογοητευτική η αγωγή στις ΗΠΑ – Πώς αντικρούει τις κατηγορίες

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News