Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 20:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Musk: Υπεραμύνεται της αμοιβής των 56 δισ. δολ. από την Tesla το 2017

Musk: Υπεραμύνεται της αμοιβής των 56 δισ. δολ. από την Tesla το 2017

Ο Elon Musk δήλωσε στην κατάθεσή του την Τετάρτη ότι ήταν απόλυτα επικεντρωμένος στην Tesla το 2017, όταν η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρισκόταν σε κρίση και επομένως η αμοιβή του ύψους 56 δισ. δολ. ούτε βασίστηκε σε εύκολους στόχους απόδοσης ούτε εγκρίθηκε από ένα πειθήνιο διοικητικό συμβούλιο.

Ο μέτοχος της Tesla Richard Tornetta μήνυσε τον Musk και το διοικητικό συμβούλιο το 2018 και ελπίζει να αποδείξει ότι ο Musk χρησιμοποίησε την κυριαρχία του στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla για να υπαγορεύσει τους όρους του πακέτου, το οποίο δεν απαιτούσε να εργάζεται στην Tesla με πλήρη απασχόληση.

Ο Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σε δικαστήριο του Ντελαγουέαρ περιέγραψε πώς η αυτοκινητοβιομηχανία πάλευε να επιβιώσει το 2017, όταν καταρτίστηκε το πακέτο αμοιβών.

«Ήμουν απόλυτα επικεντρωμένος στην “αναζωογόνηση” της εταιρείας», δήλωσε ο Μασκ όταν ρωτήθηκε για την Tesla από τον δικηγόρο του Έβαν Τσέσλερ, προσθέτοντας ότι δεν υπαγόρευσε τους όρους του προγράμματος αμοιβών.

Είπε ότι δεν θα δεχόταν ένα σχέδιο αμοιβής που θα απαιτούσε να έχει ωράριο και να δεσμεύει συγκεκριμένες ώρες για την Tesla. «Δουλεύω σχεδόν όλη την ώρα», δήλωσε. «Δεν ξέρω τι κέρδος θα υπήρχε αν χτύπαγα κάρτα».

Η πενθήμερη δίκη ενώπιον της δικαστού Kathaleen McCormick έρχεται καθώς ο Musk καλείται να επιβλέψει μια χαοτική αναμόρφωση του Twitter, της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναγκάστηκε να αγοράσει έναντι 44 δισ. δολαρίων σε μια ακόμη νομική μάχη ενώπιον της ίδιας δικαστού, αφού προσπάθησε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία αυτή.

Ο Μασκ, ο οποίος έφτασε με ένα μαύρο Tesla και οδηγήθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μέσω ξεχωριστής εισόδου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του την Τετάρτη σε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες. Τον ακολούθησε στο εδώλιο ο Antonio Gracias, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla από το 2007 έως το 2021.

Ο δισεκατομμυριούχος κατέθεσε ότι εστιάζει την προσοχή του εκεί που χρειάζεται περισσότερο και το 2017 ήταν η Tesla.

Ο Μασκ έχει ιστορικό μαχητικών καταθέσεων και συχνά εμφανίζεται να περιφρονεί τους δικηγόρους που του κάνουν διερευνητικές ερωτήσεις. Σε προηγούμενες δίκες, έχει αποκαλέσει τους αντίπαλους δικηγόρους «καταδικαστέους», έχει αμφισβητήσει την ευθυκρισία τους και τους έχει κατηγορήσει για «εκβιασμό».

Ο Μασκ ήταν πιο συγκρατημένος στη διαδικασία της Τετάρτης, αν και φάνηκε να εκνευρίζεται με τις διερευνητικές ερωτήσεις.

Κάποια στιγμή, ο Μασκ είπε στον δικηγόρο του ενάγοντος: «Η ερώτησή σας είναι μια πολύπλοκη ερώτηση που χρησιμοποιείται συνήθως για να παραπλανήσει.

Ο Μασκ αναγνώρισε ότι δεν είναι δικηγόρος, αλλά πρόσθεσε ότι «όταν συμμετέχεις σε αρκετές δίκες μαθαίνεις μερικά πράγματα».

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter αυτή την εβδομάδα ότι παρέμενε στην έδρα του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο όλο το 24ωρο μέχρι να διορθώσει τα προβλήματα της εταιρείας αυτής και δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε έρθει με νυχτερινή πτήση από την έδρα της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τορνέτα ζήτησε από το δικαστήριο να ακυρώσει το πακέτο του 2018, το οποίο ο δικηγόρος του Γκρεγκ Βαράλο δήλωσε ότι ήταν 20 δισ. δολάρια μεγαλύτερο από το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της πολιτείας του Ντέλαγουερ.

Η νομική ομάδα του Μασκ και των διευθυντών της Tesla έχουν παρουσιάσει το πακέτο αμοιβών ως ένα σύνολο τολμηρών στόχων που λειτούργησε οδηγώντας σε δεκαπλάσια αύξηση της αξίας της μετοχής της Tesla, σε περισσότερα από 600 δισ. δολάρια από περίπου 50 δισ.α δολάρια.

Έχουν υποστηρίξει ότι το σχέδιο αναπτύχθηκε από ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με τη συμβουλή εξωτερικών επαγγελματιών και με τη συμβολή μεγάλων μετόχων.

Το επίμαχο πακέτο της Tesla επιτρέπει στον Musk να αγοράζει 1% των μετοχών της Tesla με μεγάλη έκπτωση κάθε φορά που επιτυγχάνονται κλιμακούμενοι στόχοι απόδοσης και οικονομικοί στόχοι. Διαφορετικά, ο Musk δεν παίρνει τίποτα.

Η Tesla έχει επιτύχει 11 από τους 12 στόχους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Οι μέτοχοι γενικά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, επειδή τα δικαστήρια συνήθως παραπέμπουν στην κρίση των διευθυντών. Η υπόθεση του Musk έφτασε στο δικαστήριο παρά την αίτηση απόρριψης, επειδή διαπιστώθηκε ότι μπορεί να θεωρηθεί μέτοχος που ασκεί τον έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στην οποία ένας μέτοχος που κατέχει το 21,9% και είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος να έχει λάβει ένα δομημένο σχέδιο πληρωμών αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο Lawrence Cunningham, καθηγητής εταιρικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο George Washington, σχετικά με την έλλειψη δεδικασμένου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News