Business & Finance Τρίτη 28/03/2023, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική

Δύο γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ανέκοψαν τη δυναμική του Bitcoin – που όδευε σταθερά προς τα 30.000 δολάρια – και κατά συνέπεια ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Πρώτον, πριν από μερικές ημέρες, ο συνιδρυτής της Terraform Labs, Do Kwon, συνελήφθη στο Μαυροβούνιο με την κατηγορία εξαπάτησης των επενδυτών. Πρόκειται για το άδοξο τέλος μιας ιστορίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν το αλγοριθμικό stablecoin της σιγκαπουριανής εταιρείας, το TerraUSD ή UST, το οποίο είχε στόχο να είναι σταθερό στο 1 προς 1 με το δολάριο κατέρρευσε. Ο Do Kwon βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών των ΗΠΑ, αλλά και της Νοτίου Κορέας για απάτη μέσω της οποίας απέσπασε τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια από τις αγορές.

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική-1
Οι αρχές συνέλαβαν στο Μαυροβούνιο τον άνδρα που θεωρείται πως είναι ο Do Kwon (φωτ. AP)

Δεύτερον, χθες η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων Παραγώγων (CFTC) άσκησε αγωγή κατά της Binance και του διευθύνοντος συμβούλου της, Changpeng Zhao, για παραβίαση των κανόνων συναλλαγών και παραγώγων. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της αγοράς του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων διεθνώς συρρικνώθηκε αισθητά, χάνοντας σχεδόν το μισά κέρδη που είχε αποκτήσει από τον περασμένο Ιούλιο.

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική-2
Ο Changpeng Zhao, γνωστός και ως CZ (φωτ. Reuters)

Παρότι οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούσαν στενά και επί πολύ καιρό τις δραστηριότητες της Binance στις ΗΠΑ, η στροφή προς τη δικαιοσύνη «τάραξε» τα νερά. Εξάλλου, ο CEO του ανταλλακτηρίου, γνωστός και ο CZ, είχε αναδειχθεί ως πιθανός «σωτήρας» της αγοράς μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον περασμένο Νοέμβριο.

Χάθηκε η δυναμική

Από την αρχή του έτους, η αγορά κρυπτονομισμάτων έκανε σοβαρές προσπάθειες ανάκαμψης από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του 2022, που είχαν ρίξει το Bitcoin κάτω από τα 20.000 δολάρια. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών, η αγορά ενισχυόταν σημαντικά, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν πως οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε ηπιότερη νομισματική πολιτική λόγω της κρίσης.

Ορισμένοι αναλυτές έβλεπαν ότι το Bitcoin στα 30.000 δολάρια, ένα σημείο το οποίο πλησίαζε σημαντικά, θα σηματοδοτούσε την έναρξη bull market. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπό το φως των παραπάνω γεγονότων καταγράφονται εκ νέου απώλειες. 

Ειδικότερα, το Bitcoin υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,9% καταγράφοντας πτώση για δεύτερη μέρα, στα 26.989 δολάρια περίπου. Πτωτικά κινούνται και το Ethereum, το Cardano, το Solana, το Avalanche και το Binance Coin. Συνολικά, η αποτίμηση της αγοράς το τελευταίο εικοσιτετράωρο υποχωρεί κατά περίπου 2,43% στο 1,13 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη στο Μαυροβούνιο ο «κρυπτοφυγάς» ιδρυτής του Terra

Το Terra(ς) του crypto: Τι είναι αυτό που τρόμαξε την αγορά του bitcoin

Στα δικαστήρια η Binance και ο CEO της – Κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων της αμερικανικής αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News