Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 10:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Άγγιξε ιστορικό χαμηλό η λίρα – Το μεγαλύτερο sell-off από το 2021

Τουρκία: Άγγιξε ιστορικό χαμηλό η λίρα – Το μεγαλύτερο sell-off από το 2021

Επιταχύνθηκε η βουτιά της λίρας σήμερα το πρωί, καθώς όπως φαίνεται περιορίζεται σταδιακά η παρέμβαση των τουρκικών αρχών για τη στήριξη του νομίσματος. Η λίρα άγγιξε ιστορικό χαμηλό, κάνοντας βουτιά έως 7% νωρίτερα και σημειώνοντας το μεγαλύτερο sell-off από την κρίση του 2021.

Τον τελευταίο μήνα περίπου – δηλαδή προεκλογικά, αλλά και μετά τις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές στην Τουρκία- υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος, το οποίο διολίσθαινε λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην τουρκική νομισματική πολιτική και της απογοήτευσης για την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, ο διορισμός του Mehmet Simsek στη θέση του υπουργού Οικονομικών έσπειρε αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική, αλλά και για τον περιορισμό της παρέμβασης στις αγορές. Σύμφωνα με το Bloomberg, από τον δεύτερο γύρο των εκλογών το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου μέχρι σήμερα, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 10% έναντι του δολαρίου. Από την αρχή του έτους, οι απώλειες υπολογίζονται σε άνω του 19%.

Μάλιστα, αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους σε ό,τι αφορά τη διαφορά δολαρίου-λίρας, επικαλούμενοι αυξημένες πιέσεις στο νόμισμα. Η τράπεζα αναμένει πια περαιτέρω υποβάθμιση της λίρας στις 28 ανά δολάριο μέσα σε 12 μήνες, έναντι 22 λιρών που ανέμενε σε προηγούμενη έκθεση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική οικονομία: Το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν

Spiegel: Υπαρκτός ο κίνδυνος τουρκικής χρεoκοπίας

Τουρκία: Πέφτει η λίρα μετά τις εκλογές – Βουτιά 29% βλέπει η Morgan Stanley

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News