Business & Finance Σάββατο 20/01/2024, 22:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Κατηγορίες για νεποτισμό κατά της κεντρικής τραπεζίτη

Τουρκία: Κατηγορίες για νεποτισμό κατά της κεντρικής τραπεζίτη

Μια πρώην υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας επανέλαβε τους ισχυρισμούς της ότι ο πατέρας της διοικητού Hafize Gaye Erkan έπαιξε άμεσο ρόλο στην απόλυσή της και δήλωσε ότι και άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν επίσης στοχοποιηθεί. 

Η Busra Bozkurt δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Sozcu με μεγάλη κυκλοφορία ότι εμμένει στην επίσημη καταγγελία της προς την τουρκική προεδρία, στην οποία υποστήριξε ότι ο πατέρας της διοικητού, Erol Erkan, είχε ζητήσει την απόλυσή της. 

Ο Erkan, ο οποίος δεν έχει επίσημο ρόλο στην κεντρική τράπεζα, φέρεται να προσπάθησε επίσης να επιτύχει την απόλυση άλλων υπαλλήλων, δήλωσε η Bozkurt στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, του δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες, ενώ στις εντολές του «κανείς δεν τολμά να αντιταχθεί».

Η Hafize Gaye Erkan, η οποία είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από τον Ιούνιο, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό X την Πέμπτη και δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά.

Η Erkan ζούσε επί δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και εργάστηκε, μέχρι που επέστρεψε στην Άγκυρα για να ενταχθεί σε μια ομάδα οικονομολόγων που ανέλαβαν να βγάλουν την Τουρκία από την κρίση, αφού ο πληθωρισμός άγγιξε σχεδόν το 65% το 2023. Σύμφωνα με παρατηρητές, προκάλεσε την οργή του προέδρου Ερντογάν όταν αφηγήθηκε τον Δεκέμβριο, σε μια τουρκική εφημερίδα, ότι αναγκάστηκε να εγκατασταθεί μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της στο σπίτι των γονιών της, λόγω του πληθωρισμού και της έκρηξης των τιμών των ακινήτων στην Τουρκία.

Ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek έχουν σχολιάσει προς το παρόν τις κατηγορίες σε βάρος της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News