Business & Finance Πέμπτη 27/04/2023, 14:59
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια πριν τις εκλογές

Η αυξανόμενη αστάθεια της τουρκικής λίρας επηρέασαν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια πριν τις εκλογές

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη, λαμβάνοντας υπόψη την πτώση της λίρας στην τελευταία της συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής πριν από τις κρίσιμες εκλογές τον επόμενο μήνα. Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, υπό τον κυβερνήτη της TCMB Σαχάπ Καβτζίογλου, αποφασίστηκε τα επιτόκια να παραμείνουν στο 8,5%, όπως προέβλεπαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η αυξανόμενη αστάθεια της τουρκικής λίρας και οι προβλέψεις για μεγαλύτερη υποτίμηση στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στην κάλπη, πιθανότατα αποδείχθηκαν καθοριστικές για μια κεντρική τράπεζα που δεχόταν πίεση από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίσει ολοένα χαμηλότερα επιτόκια.

Στη δήλωση που συνοδεύει την απόφαση για τα επιτόκια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναφέρουν ότι η περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου «ανέκαμψε ταχύτερα από το αναμενόμενο». Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η καταστροφή που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της χώρας θα επιφέρει οικονομικό τίμημα που εκτιμάται σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε την εκτίμησή της ότι «η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκής για να υποστηρίξει την απαραίτητη ανάκαμψη μετά τον σεισμό, διατηρώντας τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια πριν τις εκλογές-1

Η απόφαση για τα επιτόκια ακολουθεί μια εντεινόμενη προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς για την υπεράσπιση του νομίσματος. Ωστόσο, η πίεση στη λίρα εντείνεται, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για συνάλλαγμα ενόψει των εκλογών. Η λίρα έχει ήδη υποχωρήσει 25% το περασμένο έτος σε χαμηλά ρεκόρ και υποχώρησε για έκτη ημέρα τη Δευτέρα στα 19,3777 έναντι του δολαρίου.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase δήλωσαν σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένουν η λίρα να υποχωρήσει έως και 30% έναντι του δολαρίου, ακόμα και αν ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική μετά τις εκλογές.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, ο Σαχάπ Καβτζίογλου πραγματοποίησε εννέα μειώσεις επιτοκίων και ούτε μία αύξηση, εν μέσω της πιο επιθετικής σύσφιγξης νομισματικής πολιτικής στον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια.

Στις πιο πρόσφατες συνεδριάσεις, η κεντρική τράπεζα ήταν δεκτική στις εκκλήσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μείωση του επιτοκίου στο 5,5% μέχρι τον Αύγουστο. Σημειωτέον ότι αν και ο πληθωρισμός μειώνεται στην Τουρκία, είναι πάνω από το 50% για πάνω από ένα χρόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τι θα σήμαινε για την οικονομία η ήττα του Ερντογάν

Οι Τούρκοι προτιμούν το Μεγάλο Παζάρι από τις τράπεζες, για την ανταλλαγή συναλλάγματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News